Overlast in Utrechtse parken aangepakt, nieuwbouwplannen Jaarbeurs vertraagd, militaire hulp UMC niet meer nodig

© Simon van Rooijen
PROVINCIE UTRECHT - Goed nieuws uit verschillende Utrechtse ziekenhuizen. Zo heeft het UMC Utrecht geen hulp meer nodig van militairen en liggen er in hetDiakonessenziekenhuis helemaal geen coronapatiënten meer op de IC. Dat en ander coronanieuws lees je in onze dagelijkse rubriek Corona Vandaag.

Overlast in parken aangepakt

Burgemeester Dijksma neemt maatregelen om de drukte in Utrechtse parken aan te pakken. Vanwege het zomerse weer is het met name in Park Lepelenburg en het Wilhelminapark erg druk.
De bezoekers houden zich niet aan de coronaregels en ook is er regelmatig geluidsoverlast. Bovendien laten bezoekers hun troep achter.
"Hoewel de coronamaatregelen gelukkig de laatste tijd zijn versoepeld, moeten we niet verslappen. Situaties zoals afgelopen nachten in de Utrechtse parken tolereren we niet. Daarom nemen we een aantal extra maatregelen", laat burgemeester Dijksma weten.
Er wordt onder andere extra gehandhaafd en staan er 'stevigere' boodschappen op de tekstkarren in het park. Ook is een bericht naar voorzitters van studentenverenigingen gestuurd met het verzoek de overlast onder de aandacht te brengen.

De dagcijfers; daling zet door

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1607 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat betekent dat het aantal positieve tests verder daalt. In de afgelopen week zijn 12.407 mensen positief getest, gemiddeld 1772 per dag. Dat is het laagste peil sinds september.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg minder meldingen dan op woensdag, terwijl het aantal positieve tests doorgaans juist iets oploopt gedurende de week. Vorige week donderdag meldde het RIVM bijna 2800 positieve tests, de week ervoor bijna 3400 en nog een week eerder meer dan 4600.
In de stad Utrecht kwamen er 21 nieuwe besmettingen bij. In 63 gemeenten testte helemaal niemand positief.
Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Bekijk dan de kaart hieronder.

Geen enkele coronapatiënt meer op de IC Diakonessenhuis

De ziekenhuiscijfers bewegen al weken de goede kant op, maar in het Diakonessenhuis ging het afgelopen dagen wel héél snel. Sinds gisteren ligt voor het eerst sinds het begin van de tweede golf niet één coronapatiënt meer op de intensive care-afdeling van het Utrechtse ziekenhuis. "Dit is heel fijn."
IC-manager Marianne Brummel is heel blij dat het zo snel is gegaan. Vorige week vierde ze ook al een mijlpaal met haar personeel, toen het schot werd verwijderd dat de IC-afdeling opsplitste in een corona-afdeling en een niet-corona-afdeling. "We hebben er een gat in geknipt en zijn er doorheen gesprongen."

Nieuwbouwplannen Jaarbeurs vertraagd door coronacrisis

De grote nieuwbouwplannen van de Jaarbeurs lopen vertraging op. De beurs- en congreslocatie in Utrecht is zwaar getroffen door de coronacrisis en de bouw van woningen en kantoren in het gebied lijkt vooralsnog minder op te leveren dan verwacht, terwijl de miljoenenopbrengsten juist nodig zijn om de financiering van de nieuwbouwplannen rond te krijgen.
In december 2019 presenteerde de beurs- en congresorganisatie een ambitieus, groen en duurzaam nieuwbouwplan. Het Jaarbeurs-terrein moet gezellig, levendig en bruisend worden in plaats van grijs en 'naar binnen gekeerd'. Aan de tekentafel is ook nagedacht over het gebied eromheen. Daar moeten onder meer twee- tot drieduizend huizen komen, horeca aan het Merwedekanaal, een theater en misschien zelfs een concerthal die concurreert met Ahoy' en Ziggo Dome.
De plannen kosten ongeveer 300 miljoen euro.

Militairen verlaten UMC Utrecht

Het werk voor de 160 militairen van de marine, landmacht en luchtmacht die maandenlang op de speciale covid-afdelingen van het UMC Utrecht werkten, zit erop. Vandaag is hun laatste werkdag in het ziekenhuis.
Sinds vorig jaar oktober werkten de groene artsen en verpleegkundigen samen met hun witte collega's in het academische ziekenhuis. Andere militairen hielpen onder meer met ondersteunende taken zoals het klaarzetten en opruimen van medische apparatuur. Zo konden de verpleegkundigen en artsen zich helemaal richten op de zorg voor de patiënten.
UMC neemt afscheid van militairen
De unieke civiel-militaire samenwerking stopt sneller dan verwacht. Dat komt door de flinke daling van het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen. Het academische ziekenhuis kon daardoor de nood-ic in het calamiteitenhospitaal en een tweede verpleegafdeling voor covid-19-patiënten al sluiten.
De inzet van militairen in het UMCU wordt officieel per 1 juli beëindigd.

'Elke gevaccineerde moet stempel krijgen in gele boekje'

Acht partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor mensen die geen stempel kunnen krijgen in het gele boekje na een vaccinatie tegen het coronavirus. Zieken en gehandicapten worden nu ongelijk behandeld, stellen de fracties. Onder aanvoering van de PvdA hebben ze schriftelijke vragen ingediend bij het college.
Een Utrechter met een spierziekte zwengelde de kwestie deze week aan. Hij kon hij na een inenting in het UMC Utrecht geen stempel krijgen in zijn gele boekje. Dit betekent in de praktijk dat hij kosten moet maken als hij naar onder meer Duitsland wil reizen. Op alle GGD-priklocaties kunnen gevaccineerden wel een stempel in het gele boekje krijgen. Dit na een aangenomen motie in de Tweede Kamer.
In het ziekenhuis gevaccineerd worden is geen keuze en op deze manier worden mensen met een ziekte of handicap ongelijk behandeld, vinden de raadsfracties. Het UMC Utrecht verwijst naar de registratiekaart waarop de vaccinatie wel staat, maar in Duitsland wordt die niet erkend als een geldig bewijs en het gele boekje wel.
De raadsfracties vinden dat hier een einde aan moet komen en dat mensen die in het ziekenhuis zijn gevaccineerd met terugwerkende kracht een stempel in het gele boekje moeten krijgen en zo niet gedwongen worden kosten te maken die anderen niet hoeven te maken.