UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Coalitie Zeist opgelucht na rapport over nepprofielen Camstra, maar er is ook kritiek

ZEIST - GroenLinks in Zeist haalt opgelucht adem nu een externe commissie concludeert dat voormalig fractievoorzitter Ronald Camstra alleen handelde in het gebruik van nepprofielen online. Ook coalitiegenoten lijken tevreden dat een vandaag gepubliceerd rapport over de kwestie andere partijleden van GroenLinks vrijpleit. Maar niet iedereen gelooft de conclusies van het onderzoek door een onafhankelijke commissie.

"Het is f heel erg naef, f het anders voorstellen van de realiteit", zegt Piet Oskam, beheerder van de Facebookpagina 'Voor Zeist'. Hij was n van de mensen die onthulde dat Camstra online nepprofielen gebruikte om de politieke discussie in Zeist te benvloeden. De voormalig CDA en SGP-politicus heeft het rapport over de kwestie gelezen, maar is niet overtuigd van de resultaten.

Lees ook: GroenLinks Zeist na onderzoek nepprofielen: 'Ex-fractievoorzitter Camstra handelde alleen'

"Er is veelvuldig contact vanuit de fractieleider met de fractieleden. Dan kan het niet zo zijn dat je zo'n grootste activiteit niet op zou vallen. Juist binnen de GroenLinks-fractie was men erg actief op social media. Ze mengden zich zelf ook in de discussies. Dan moet het je toch opvallen dat de fake-accounts jouw standpunten verkondigen. Dan ga je daar achteraan, wie zijn die mensen?", zegt Oskam.


Slim gedaan


Maar GroenLinks laat weten niet te twijfelen aan de conclusies van de onderzoekers. "We zijn opgelucht", zegt Liesbeth Raymakers, voorzitter van GroenLinks in Zeist. "Er is uitgebreid onderzoek gedaan, er zijn interviews met 27 mensen geweest en technisch data-onderzoek. En daaruit blijkt gewoon dat Camstra alleen heeft gehandeld."

De conclusie is klip en klaar."
Walter van Dijk - VVD

Dat mensen binnen GroenLinks nattigheid hadden moeten voelen bij de profielen die zich in discussie mengden en altijd het standpunt van de partij huldigden, vindt ze niet waar. "Niemand wist dat hij dit deed. Zowel binnen als buiten de partij. Ik wil nog maar even refereren aan het standpunt van Aline Pastoor van de CDA-fractie. Die zat ook maandenlang in een discussiegroep waar Camstra in zat en wist daar niks van. Hij heeft het zo slim gedaan en toen we erachter kwamen heeft hij het nog ontkend. Dit was cht zonder medeweten van iemand binnen GroenLinks."


Reactie andere fracties


Het rapport over het handelen van Camstra is vooral relevant voor het voorbestaan van de coalitie in de gemeente Zeist. "Als zou zijn gebleken dat er meerder mensen betrokken zouden zijn bij het gebruik van de fakeprofielen zou het een heel ander verhaal zijn", zegt VVD-fractievoorzitter Walter van Dijk.

"Ik vind het met name fijn dat er duidelijkheid is. Eerder was de vraag: raakt dit nu de hele fractie, of heeft Camstra dit op eigen houtje gedaan? Als dat eerste het geval is dan was de situatie heel anders geweest. Maar de conclusie is klip en klaar. En het is echt een onafhankelijk onderzoek geweest."

De VVD hoopt wel dat de GroenLinks-fractie lessen heeft getrokken uit het vervelende voorval. "We moeten hier nog wel gesprekken over gaan hebben. Of dit voldoende basis is om met elkaar verder te gaan het laatste jaar van de coalitieperiode."

Het CDA noemt het rapport van de commissie helder. "GroenLinks moet nu aan de bak met de aanbevelingen in het onderzoek", aldus fractievoorzitter Aline Pastoor in een korte reactie. "Het is verder de bedoeling dat we het dinsdag over een week verder in de raad bespreken."


Breder onderzoek


Oskam, niet meer politiek actief, blijft zich ondertussen verzetten tegen de conclusies uit het rapport. Hij kan maar niet geloven dat niemand wist van het handelen van Camstra.

Wat Oskam betreft was het beter geweest om het onderzoek uit te laten voeren door de gemeenteraad in plaats van door een door GroenLinks aangestelde onafhankelijke commissie. "Er liggen nog heel veel vragen. Er zou een veel breder onderzoek moeten komen dat de politieke impact onderzoekt."

Een voorstel voor een breder onderzoek werd eerder ook al besproken in de gemeenteraad. Toen gaf de burgemeester aan dat hij het onderzoek van GroenLinks voldoende vond. Daar stemde de raad mee in.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -