UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Syriër onderzocht in Pieter Baan Centrum, man probeerde medebewoner GGZ-kliniek om te brengen

BILTHOVEN - Een bewoner van een psychiatrische instelling in Bilthoven, die wordt verdacht van een poging om een medebewoner om het leven te brengen, moet voor observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC). De rechtbank besliste vandaag dat dit nodig is om inzicht te krijgen in de stoornissen van de 35-jarige Syriėr.

Sifan T. zou de medebewoner van de GGZ-kliniek op woensdag 20 januari bij de keel hebben gegrepen en naar een gasfornuis hebben gesleurd dat aanstond. Hij hield volgens het Openbaar Ministerie het hoofd van de man boven het fornuis en drukte zijn keel dicht tot hij blauw zag. Ook zou hij de medebewoner tegen zijn hoofd en keel hebben getrapt. Door het geweld liep het slachtoffer een klaplong en hoofdwonden op.


Gevaar voor anderen


De zaak zou vandaag eigenlijk afgehandeld worden door de rechtbank, maar volgens de officier van justitie is observatie in het PBC om te bepalen in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is en welke hulp hij nodig heeft. Een psycholoog die hem heeft onderzocht, concludeerde dat hij complexe psychiatrische problemen. Hij zou zijn agressie niet onder controle hebben en een gevaar zijn voor anderen.

De verdediging verzette zich tegen opname in de onderzoekskliniek, omdat er vanuit het verleden al genoeg bekend zou zijn over de psychiatrische problemen van de verdachte. Hij heeft autisme, een verstandelijke beperking en epilepsie. Tijdens de zitting, die met veel vertraging begon, gaf hij herhaaldelijk aan dat hij zijn medicijnen nog niet had genomen.


Behandeling in kliniek


Volgens zijn advocaat is de man vooral gebaat bij snelle hulp en behandeling en wordt de zaak nu maanden vertraagd door de lange wachttijden voor opname in het PBC. De rechtbank kwam de verdediging wel enigszins tegemoet. Het OM moet onderzoeken of de verdachte een zorgmachtiging kan krijgen. Hij zou dan tijdens het voorarrest al in een gesloten kliniek kunnen worden behandeld.

De zaak zal nu pas na de zomer inhoudelijk worden behandeld. Over drie maanden is er opnieuw een tussenzitting in de zaak.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -