UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Universiteiten verwachten opnieuw flink meer aanmeldingen, vooral in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Universiteiten in Nederland verwachten komend studiejaar weer meer aanmeldingen voor de bacheloropleidingen. In de afgelopen twintig jaar verdubbelde het aantal studenten van 164.000 naar vorig jaar 327.000 studenten.

"Onze eerste prognoses laten zien dat het aantal studenten dat zich aanmeldt voor de universiteit toeneemt met ongeveer 5 procent. Afgelopen jaar zijn de studentenaantallen al met 12,8 procent gegroeid", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Bij de Universiteit Utrecht gaat het om een stijging van 6,5 procent van het aantal aanmeldingen.


Aanmelding nog niet officieel


Een aanmelding wordt overigens pas officieel als een student het inschrijfgeld heeft betaald. Vooral buitenlandse studenten melden zich vaak aan bij meer dan één opleiding en maken daarna pas een definitieve keuze.

De VSNU vindt de toename van het aantal nieuwe studenten niet alleen maar goed nieuws. "Het water staat ons aan de lippen en dat wordt door deze toename alleen maar erger. Het nieuwe kabinet moet gaan zorgen dat de basisfinanciering structureel op orde komt", aldus Duisenberg.

"Zonder extra investeringen van het kabinet gaat dit op termijn gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs." De voorzitter vreest dat de werkdruk bij docenten en medewerkers dan nog verder toeneemt. "Dat beschadigt het kennis- en innovatievermogen van Nederland."


Minder aanmeldingen hogescholen


Het aantal aanmeldingen voor hogescholen is juist minder dan vorig jaar. Op dit moment hebben bijna 156.000 studenten zich aangemeld, zo'n 6,8 procent minder dan vorig jaar na de aanmelddeadline.

"De grote stijging in het aantal aanmeldingen vorig jaar kwam door corona. We gaan nu langzaam terug naar het niveau van voor corona", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -