Boer Willem zorgt dat zijn 'dames' geen nestjes vertrappen: 'Alleen zo maken we Utrecht weer een echte weidevogelprovincie'

HEI- EN BOEICOP - Een voor een gaat boer Willem van Hemert zijn koeien af. Desirée, Zaza en Berta, bijvoorbeeld. Nieuwsgierig laten ze hun ogen over hun weiland in Hei- en Boeicop dwalen. "Kijk, dames. Hier zien we een tureluur broeden, daar gaan we even écht niet op staan, hè?"
Willem moet er zelf ook een beetje om lachen, maar er zit zeker waarheid in zijn grapje. Want, zo zegt ook de Vogelbescherming, het gaat niet goed met de weidevogel. Waar er dertig jaar geleden nog zo'n 100.000 paar grutto's in Nederland waren te vinden, nam dat af naar 30.000 paar.
Zó zorgt boer Willem dat zijn weilanden weer een weidevogel-walhalla worden.
Hoe dat komt? Voornamelijk door de intensivering van de landbouw, zegt weidevogelexpert Kees de Pater van de Vogelbescherming. "Er zijn daardoor nog maar weinig 'natte' weilanden over. Terwijl weidevogels juist zo van lekker natte grond houden. Een grutto kan dan met die lange snavel heerlijk zoeken naar wormen. En kleintjes kunnen gemakkelijk insecten vinden."

Vossen

Maar dat is nu dus moeilijker geworden. En, zegt De Pater, omdat er minder weidevogelvriendelijke gebieden zijn, neemt predatie toe. "Verwilderde katten en vossen weten al die eieren helaas goed te vinden."
Om de weidevogelstand op te krikken, startte de Vogelbescherming het Aanvalsplan Grutto. Circa 35 miljoen euro per jaar zou er nodig moeten zijn om meer weidevogels in Nederland te krijgen. "Dat klinkt misschien als een berg geld, maar we vragen het, omdat we vinden dat boeren een betere motivatie moeten krijgen om veel meer voor weidevogels te zorgen."
Boeren zijn een groot deel van de oplossing van het weidevogel-probleem, denkt ook boer Willem. "Wij zijn de basis. Onze stukken land zijn hun thuis. Maar niet iedere boer doet er alles aan om het ze naar hun zin te maken."
We zijn het aan volgende generaties verplicht om de natuur in stand te houden
Kees de Pater, weidevogelexpert
En dat heeft een reden. Kijk alleen maar naar hoeveel tijd Willem in 'zijn' nestjes stopt. Ieder nestje markeert hij nauwkeurig met stokjes, zodat hij weet dat hij daaromheen moet maaien. Ook gebruikt hij ouderwetse mest om zijn land aantrekkelijk te maken voor insecten, en dus als voedsel voor de weidevogels.
"Ik krijg nu wel een vergoeding voor dit weidevogelbeheer, maar dat zie ik meer als een onkostenvergoeding. Het is niet bijster veel. En begrijp me niet verkeerd: ik doe het met alle liefde. Op deze manier wordt de provincie Utrecht misschien weer een weidevogel-provincie. Want die beestjes zijn simpelweg práchtig, hè. Maar niet iedere collega zal er zo over denken."
Expert De Pater hoopt dat een grotere geldelijke vergoeding boeren zal motiveren. Al moet dat geld er dan nog wél komen. "Hier moeten we echt voor strijden. Het hoort bij Nederland, en we hebben een internationale verantwoordelijkheid omdat er zoveel weidevogels in óns land broeden. We zijn het aan volgende generaties verplicht om de natuur in stand te houden."