Druk op Utrechtse ziekenhuizen nog altijd hoog

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De bezetting in de ziekenhuizen in de provincie Utrecht is nog altijd hoog. In het Diakonessenhuis, het Meander Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht liggen nu 209 coronapatiënten.
Van hen liggen er 67 op de intensive cares en 142 op de verpleegafdelingen. De cijfers zijn al vijf dagen op rij vrijwel ongewijzigd. Vorige week lieten de ziekenhuizen weten dat er nog maar enkele bedden vrij waren.
Stand van zaken op 5 mei 2021: Totaal: 209 coronapatiënten

Diakonessenhuis Utrecht
IC: 9
Kliniek: 18

Meander
IC: 11
Kliniek: 24

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
IC: 23
Kliniek: 50

UMC Utrecht
IC: 24
Kliniek: 50

"Ik vraag me af of iedereen zich wel realiseert dat het zo ernstig is", liet IC-verpleegkundige Maaike Stout van het St. Antonius Ziekenhuis toen weten. "Als je hier niet dagelijks staat, dan kan ik me best voorstellen dat dat besef er niet is. In de eerste golf was dat er wel, maar nu ontstaan er hele grote verschillen in de maatschappij. Dat vind ik heel jammer."
Een woordvoerder van het UMC Utrecht bevestigt dat de druk sindsdien amper is afgenomen. Er wordt ook gekeken naar volgende week. Dan is te zien of de versoepelingen van vorige week en de drukte tijdens Koningsdag invloed hebben op de bezetting van de ziekenhuisbedden. Mede op basis van die cijfers zal het Kabinet besluiten wanneer er nieuwe versoepelingen komen.
Het voorlopig hoogtepunt lijkt op dit moment wel achter de rug. Op 30 april lagen er 228 coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen. Dat is meer dan tijdens de piek van de tweede golf, toen er op 5 november vorig jaar 224 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.