UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Bevrijdingsdag in coronatijd: online evenementen en culinaire activiteiten in de regio

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag is het Bevrijdingsdag en hoewel er maar beperkte mogelijkheden zijn vanwege corona, wordt op diverse plekken toch stilgestaan bij onze vrijheid. Wat is er allemaal in de provincie Utrecht te doen?

Normaal zou Park Transwijk vandaag weer vol staan voor Bevrijdingsfestival, maar vanwege corona vindt dit jaar het evenement voor de tweede keer online plaats. Via een livestream zijn diverse optredens en activiteiten te zien, met zelfs een speciaal programma voor kinderen in de ochtenduren. Later op de dag gaat burgemeester Sharon Dijksma in gesprek met inwoners onder leiding van presentatrice Brecht van Hulten. Comedian Soundos El Ahmadi geeft een vrijheidscollege en 's avonds zijn er diverse muzikale optredens.

"Het is een heel lastige klus maar ook een leuk experiment", vertelt organisator Malou te Wierik, doelend op het online aspect van het festival. "We hebben korte blokjes gemaakt van maximaal 20 minuten en dan wisselen we weer door naar iets anders, zodat je de aandacht vast kunt houden en het programma verrassend en leuk blijft. Er zit voor iedereen wat leuks tussen."

Het online programma start om 10.00 uur en duurt tot 21.30 uur. De Utrechtse editie wordt uitgezonden vanuit TivoliVredenburg. Het hele programma is hier te bekijken.


Koken en eten


In Soest brandt vandaag bij het monument aan het Verzetsplein het bevrijdingsvuur. Daarnaast roept het Comité 4 en 5 Mei Soest-Soesterberg op om Bevrijdingsdag te vieren met een zogenoemde Vrijheidsmaaltijd. "De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrede en vrijheid en om met elkaar een toost uit te brengen", schrijven de initiatiefnemers.

Ook in Amersfoort wordt er gekookt: Stichting de Bühne organiseert een actie waarbij inwoners worden uitgedaagd hun culinaire kunsten te tonen en 'de smaken van vrijheid te bespreken'. Het idee is dat een deelnemer voor één uitgenodigde tafelgenoot kookt.

"Wij vinden het heel leuk om mensen samen te laten komen, maar dat is in coronatijd lastig", legt organisator Dirkjan van Oord uit. "Maar toen zijn we gaan nadenken: wat kan dan wel? Dat is bijvoorbeeld dat je één iemand op bezoek mag krijgen. Toen zijn we gaan nadenken: wat kun je voor elkaar betekenen en wat betekent vrijheid?"


Aanschuiven


En zo kwam het idee op eten en koken. "Toen hebben we een concept bedacht waarbij iedereen in Amersfoort kookt vanavond en de tafel dekt voor één iemand extra. Alle Amersfoorters kunnen aanschuiven en dat zijn bijvoorbeeld bijzondere inwoners, denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen, mensen die bij de voedselbank aangesloten zijn of een veteraan."

Iedereen die meedoet is gevraagd om een coronatest te doen en zich aan de regels te houden. Inmiddels hebben meer dan honderd mensen zich aangemeld. "Bijzondere is dat de burgemeester ook gaat koken. Een man met een Syrische achtergrond schuift bij hem aan en ik hoorde dat hij een lekkere vismaaltijd gaat maken."


Het Geluid van Vrijheid


Op 7 mei 1945 werd Amersfoort bevrijd en daarom volgt vrijdag 'Het Geluid van Vrijheid', een concert in het Openluchttheater in Birkhoven. Er zijn onder meer optredens van Ellen ten Damme, Wudstik en Monnik. Het concert is via een livestream gratis te volgen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -