Teststraten dicht door wind (en stroomstoring) en datadiefstal coronalijn GGD voor de rechter

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Teststraten moesten vandaag de deuren sluiten (om te voorkomen dat ze zouden wegwaaien) en de zaak rond de grootschalige lek van persoonsgegevens van de GGD werd vandaag behandeld in de rechtbank in Utrecht. Dit is Corona Vandaag: al het nieuws over het coronavirus samengevat in één handzaam artikel.

Code Geel: teststraten Veenendaal, Vianen en Woerden dicht

Coronatest geboekt voor vandaag in Veenendaal, Vianen of Woerden? Dan is de kans aanwezig dat je een stukje verder moest reizen dan gepland. De GGD heeft dinsdag namelijk een aantal coronateststraten gesloten vanwege de harde wind.
In de regio Utrecht werd vanwege de Code Geel besloten de coronatestlocaties in Veenendaal, Vianen en Woerden dicht te doen. Mensen met een afspraak op één van deze locaties werden gebeld door de GGD.
In Veenendaal was het dubbel pech voor de GGD. Door een stroomstoring was ook de locatie van de GGD in het centrum daar enige tijd buiten gebruik.
Niet alleen in deze provincie liep het coronatestbeleid averij op door de harde wind. Ook in Zuidland, Beverwijk en Vlissingen werden locaties gesloten. Naar verwachting is de Code Geel tegen de avond weer voorbij.

Druk in Hoog Catharijne: 'Toiletten moeten extra aandacht hebben'

Het was deze regenachtige middag druk in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Een bezorgde voorbijganger stuurde via de tiplijn van RTV Utrecht foto's en video's op van een rij wachtende mensen voor de toiletten.
Volgens een woordvoerder van Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne, waren er inderdaad veel mensen in het winkelcentrum maar ging alles wel goed. "We moeten weer even opstarten en je merkt dat bijvoorbeeld de toiletten wel locaties zijn waar extra aandacht naartoe moet. Daar zijn we ook mee bezig."
Rij voor toiletten in Hoog Catharijne
Het vastgoedbedrijf zegt voor het hele gebouw in de gaten te houden of er niet teveel mensen op elkaar staan: "De doorstroming is goed, en we werken veel samen met winkeliers. Die zijn verantwoordelijk voor de eigen rij. Soms moet die even naar de andere kant."
Volgens de woordvoerder waren er ook dit weekend een boel mensen op de been, maar is alles in goede banen geleid. "Je ziet dat mensen het winkelen of een uitje hebben gemist. Het was druk maar niet te druk." Het bedrijf zette toen ook extra beveiliging in en had mensen bij de ingangen staan die mondmaskers uitdeelden.

Theatermakers gaan van deur tot deur

Als het publiek niet naar het toneelstuk kan, dan komt het toneelstuk wel naar het publiek. Met die gedachte spelen jonge Utrechtse acteurs gisteren en vandaag een voorstelling voor de deur van Utrechters.
Theatervoorstelling voor de deur vanwege corona
Door de coronacrisis mogen theaters geen mensen binnen ontvangen. Daarom gingen de acteurs de hort op om het stuk, over de geschiedenis van Utrecht in de Tweede Wereldoorlog huis-aan-huis te spelen.

Nog een vaccinatie, nu tegen meningokokken

Je zou het bijna vergeten, maar er liggen behalve corona meer nare ziektes op de loer waarvoor er vaccins beschikbaar zijn. Jongeren die dit jaar 14 worden, krijgen daarom deze of volgende maand een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken.
De meningokok-bacterie verspreidt zich via hoesten, niezen en zoenen en je kunt er in korte tijd ernstig ziek van worden. In een enkel geval kan iemand bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen en overlijden.
Jongeren zijn relatief vaak drager van de bacterie en hebben daarom meer kans op de ziekte. Vandaar dat ze sinds een paar jaar gevaccineerd kunnen worden.
De GGD verwacht dat vaccineren leidt tot groepsimmuniteit: als genoeg mensen beschermd zijn tegen de bacterie kan die zich niet meer verspreiden en zal die langzaamaan uit het dagelijkse leven verdwijnen. Zo wordt de ziekte voorkomen in alle leeftijdsgroepen.

Burgemeesters begripvol over uitstellen versoepelingen

De 25 burgemeesters die in het Veiligheidsberaad zitten, zeggen begrip te hebben voor het uitstellen van versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat was een van de uitkomsten van het overleg gisteren waarbij voorzitters van de veiligheidsregio's in het land bij elkaar kwamen.
De opnamecijfers in ziekenhuizen moeten sneller omlaag, voor het kabinet een volgende stap kan nemen. De burgemeesters lieten weten tevreden te zijn over het verloop van de eerste week met versoepelingen.
In het beraad werd ook gesproken over toegangstesten voor een evenement, voetbalwedstrijd of museum en wat dit oplevert.

Dodenherdenkingen aangepast: virtueel bloemetje leggen mogelijk

Net als vorig jaar is Dodenherdenking dit jaar in aangepaste vorm. Er zijn geen bijeenkomsten, maar wel besloten kransleggingen en kleinschalige activiteiten in de regio.
In de stad Utrecht wordt een krans gelegd bij het verzetsmonument op het Domplein. Op de Grebbeberg in Rhenen wordt ook in kleine kring herdacht op het militaire ereveld.
Vanaf Kamp Amersfoort wordt een stille tocht gehouden naar begraafplaats Rusthof. Twee schoolklassen zullen dat doen samen met de burgemeesters van Leusden en Amersfoort.

Mannen beschuldigd van datadiefstal GGD voor de rechter

De twee mannen die ervan worden verdacht dat zij privégegevens uit het computersysteem van de afsprakenlijn van de GGD doorverkochten, hadden vandaag zelf een afspraak in de rechtbank in Utrecht.
De 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo werkte, net als de tweede verdachte Amin L. (23) uit Alblasserdam,voor de GGD bij een callcenter. Daar moesten zij via het computersysteem CoronIT afspraken maken voor het laten afnemen van een coronatest. De mannen hadden ook toegang tot een systeem voor bron- en contactonderzoek.
Maar het duo had er nog een baan naast, aldus het Openbaar Ministerie. Zij zouden namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers hebben opgezocht om die door te verkopen via chatapp Telegram. Vooral gegevens van BN'ers als Peter R. de Vries en John van den Heuvel waren populair.
De twee hadden hun handeltje los van elkaar en kenden elkaar niet. Z. erkent dat hij fout zat. "Ik heb echt stomme en domme dingen gedaan. Maar ik was me er niet van bewust hoe ernstig het was, dat het strafbaar was." RTL Nieuws meldde dat de GGD al vaker gewaarschuwd was over de digitale kwetsbaarheid van de eigen systemen maar er niks mee deed.
Dinsdag stonden de twee voor de rechter in een zogenoemde regiezitting. Dan wordt besloten wat er nog allemaal moet worden onderzocht voor de rechtszaak op een later tijdstip inhoudelijk wordt behandeld. Dat gebeurt waarschijnlijk in augustus. Z. hoorde vandaag dat hij, onder voorwaarden, die rechtszaak op vrije voeten mag afwachten. De tweede verdachte, de 23-jarige Amin L. uit Alblasserdam, was al eerder op vrije voeten gesteld.

Zorgen om sluiting opvang in Utrecht

Vluchtelingenwerk en enkele politieke partijen in Utrecht vrezen voor een corona-uitbraak onder dak- en thuislozen omdat een noodopvang dicht moet.
Zorgen om sluiting noodopvang in coronatijd
De geplande sluiting draait om de opvang van zo'n 70 Oost-Europese mannen. Die zijn nog niet gevaccineerd.
Vanuit Den Haag wordt de financiële steun voor de opvang binnenkort stopgezet. Gevreesd wordt dat de dak- en thuislozen dan over de stad uitwaaieren en voor een corona-uitbraak zorgen.

482 nieuwe regiobesmettingen, minder dan gemiddelde

De laatste 24 uur zijn er bij het RIVM in Bilthoven 482 nieuwe coronagevallen gemeld vanuit de provincie Utrecht. Dat zijn er minder dan het weekgemiddelde: gemiddeld kwamen er de laatste week elke dag 559 nieuwe besmettingen bij. Vijf mensen werden dit etmaal in het ziekenhuis opgenomen en vier mensen overleden.
Het RIVM heeft nog wel steeds te kampen met de nasleep van een stel storingen dit weekend, dus er kunnen in de cijfers nog cijfers van dit weekend worden meegenomen.
De meeste besmettingen kwamen binnen vanuit Utrecht (137) en Amersfoort (48) gevolgd door Houten (25), Vijfheerenlanden (24) en De Ronde Venen, Nieuwegein en Zeist (alle drie 21).
Bekijk de meest recente regionale cijfers op onderstaande kaart:
Landelijk zagen de cijfers er minder rooskleurig uit met 7830 nieuwe gevallen in 24 uur. Dat is meer dan het gemiddelde per dag over de afgelopen week. Gemiddeld kwamen er in Nederland de laatste week elke dag 7441 besmettingen bij. Voor heel Nederland werden en 32 overlijdensgevallen genoteerd. Het kan zijn dat deze mensen al eerder waren overleden en dat de cijfers nu pas zijn verwerkt.
Het aantal mensen in het ziekenhuis is licht gedaald. Er liggen nu 2613 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 818 op de intensive care. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist. Maandag waren er nog 2642 ziekenhuispatiënten.

Parkeerapp zag meer drukte in weekend

De versoepelingen van afgelopen weekend waren direct terug te zien in de gegevens van parkeerapp Parkmobile. Die geeft vandaag een keertje inzage in de bedrijfsgegevens.
Doordeweeks was er volgens het bedrijf vorige week nog een daling van 0,1 procent in het aantal parkeertransacties vergeleken met de week ervoor. In het weekend steeg dat met 9,2 procent.
Het bedrijf achter de mobiele parkeer-app zegt met 2,5 miljoen actieve gebruikers een goed inzicht te kunnen geven in of (en hoeveel) Nederlanders zich met de auto van a naar b verplaatsen.

CBS: minstens 24.500 mensen aan Covid-19

Zo'n 24.500 mensen sinds maart vorig jaar tot en met januari dit jaar aan corona overleden. Dat heeft het CBS berekend. Het gaat hier om mensen van wie het zo goed als zeker is dat ze aan het virus zijn bezweken.
De maand januari van dit jaar sprong er op negatieve wijze uit: artsen stelden toen bij 4400 mensen vast dat die waren overleden aan Covid-19.
Alleen in april vorig jaar overleden er meer mensen aan het virus: zo'n 6400.

'Versoepel pas bij 20 procent minder ziekenhuisopnames'

Versoepel de coronamaatregelen pas bij een daling van twintig procent in het aantal mensen dat in het ziekenhuis en op de intensive care wordt opgenomen met corona. Dat is het advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet in de strijd tegen corona wil dat er bij die daling gekeken wordt naar het gemiddelde over zeven dagen.
Het OMT denkt dat de piek in het aantal ziekenhuisopnames nu bereikt is en dat de kans op een stijging is afgenomen. Maar de druk op de zorg blijft hoog, vermeldt het adviesorgaan daarbij: er liggen nog steeds veel mensen met Covid-19 in het ziekenhuis.
Ook het reproductiegetal is nog steeds te hoog. Dat staat nu op 1,03. Dat betekent dat 100 mensen die het virus oplopen het doorgeven aan 103 anderen. Het virus verspreidt zich dan dus steeds meer onder de bevolking. Pas als dit getal onder de 1 is, wordt het virus ingedamd.
Naar aanleiding van het advies van het OMT wacht het kabinet nog zeker een week langer met extra versoepelingen zoals het heropenen van bijvoorbeeld sportscholen en pretparken.