UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Zorgen raad om vaccinatiekloof in Utrecht

UTRECHT - Het overgrote deel van de Utrechtse gemeenteraad maakt zich zorgen over wat genoemd wordt de dreigende vaccinatiekloof. De Partij voor de Arbeid wilde met een grote groep andere partijen tijdens het wekelijkse vragenuur weten hoe de verschillende opkomstpercentages in Utrechtse wijken te verklaren zijn.

Raadslid Hester Assen verwees daarbij naar een artikel van De Volkskrant waarin een huisarts vertelt dat slechts 35 procent van zijn patiënten een prik kwam halen.

Wethouder Eelco Eerenberg deelt de zorgen van de vragenstellers en heeft navraag gedaan naar de vaccinatiebereidheid. "We horen dat het gaat om twijfel of zelfs angst voor de vaccinatie", zegt Eerenberg. ''Er gaat misinformatie rond over de coronavaccins en de juiste informatie bereikt niet altijd iedereen."

Volgens de wethouder kan het per huisarts verschillen hoeveel procent van de uitnodigingen leidt tot een afspraak. In Overvecht komt bijvoorbeeld ongeveer vijftig procent opdagen voor een prik, in Ondiep ligt het opkomstpercentage tegen de zestig procent. "Percentages die omhoog moeten", zegt hij.


Brief te ingewikkeld voor laaggeletterden


De lage opkomstcijfers hebben ook te maken met de brief van het RIVM die volgens de wethouder te ingewikkeld is, zeker voor laaggeletterden. Om de vaccinatiebereidheid te verhogen begint de gemeente volgende maand met een wijkgerichte aanpak.

Rolmodellen uit verschillende wijken zullen meewerken aan de campagne, er wordt in verschillende talen gecommuniceerd en de gemeente zal zoveel mogelijk met beeld communiceren om een maximaal aantal mensen te bereiken.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -