UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Valt deze Houtense dansschool onder naschoolse opvang, sportschool of cultuursector? 'Geef ons duidelijkheid'

1/7
HOUTEN - Pech voor de dansleerlingen van de Houtense dansschool Stardance studio's. Waar het de afgelopen dagen nog stralend en zonnig was, is de lucht nu grijs en regenen ze geregeld nat. Toch dansen ze zich vanmiddag een weg door Houten, om aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waar dansscholen door de coronamaatregelen in zitten. En geen regen houdt ze tegen. "We zijn niet van suiker."

 Geen regen houdt de dansleerlingen tegen: 'We zijn niet van suiker!' Geen regen houdt de dansleerlingen tegen: 'We zijn niet van suiker!' | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

Op deze internationale dag van de dans komen dansscholen in heel Nederland in actie. Doel van de actie is niet alleen om de dansscholen te openen, legt dansschoolhouder Christel van der Gun uit. Er is ook onduidelijkheid bij welke groep of sector ze horen, waardoor ze geen flauw idee hebben hoe de toekomst er voor hen uitziet. "Eerst hoorden we bij de naschoolse opvang, toen bij de cultuursector en daarna bij sportscholen. We willen dat ze ons in Den Haag als eigen sector zien. Er zijn 1,4 miljoen mensen in Nederland die wekelijks dansen, van salsa tot buikdansen en van Biodanza tot streetdance. We verdienen ook perspectief."


Estafettedans


Om daar aandacht voor te vragen, organiseert Van der Gun met haar leerlingen een estafettedans door Houten. Ze beginnen bij hun eigen Stardance studio en vervolgen dan - onder leiding van lerares Bo Veenstra - al dansend hun weg door het Oude Dorp, langs zorgcentrum Het Haltna Huis om te eindigen bij theater Aan de Slinger. "Dat doen we ook bewust. We willen het liefst weer in het theater staan. Kinderen die naar een voetbalclub gaan, willen ook graag een keer een wedstrijd spelen. Onze leerlingen willen graag dansen oefenen, maar die ook eens laten zien tijdens een voorstelling", zegt Van der Gun.

 De kinderen dansen door heel Houten. De kinderen dansen door heel Houten. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

"Voorzichtig, snel oversteken. En let op je uitstraling, ik wil lachende gezichten zien", roept dansjuf Bo haar leerlingen toe. Ze is vorig jaar afgestudeerd aan de Dansacademie, vertelt ze tussen het managen van de uitgelaten kinderen door. "Normaal is dat met een eindpresentatie in de RAI in Amsterdam, maar het liep allemaal even anders. Gelukkig zijn we creatief in de danswereld, we maken er gewoon het beste van."

Door de coronamaatregelen is er voor Bo veel minder werk bij de dansschool, maar als het even kan dansen ze gewoon buiten. "Maar het liefst dansen we natuurlijk binnen. Wij dansers kijken graag in de spiegel, zodat je goed kunt zien of je de techniek onder de knie hebt. En voor de spieren is het veel beter om binnen te dansen, zeker als het zulk weer is."

 Dansjuf Bo Veenstra met haar leerlingen. Dansjuf Bo Veenstra met haar leerlingen. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland


Door het spaargeld heen


'La Zapada' in Utrecht is een andere dansschool die het moeilijk heeft. ''Het is ons beroep en onze passie, we hebben ons altijd helemaal te pletter gewerkt met heel veel liefde'', zegt Birkit Wildenburg van de Argentijnse dansschool. ''Nu moeten we pijnlijke beslissingen gaan nemen, we zijn door ons spaargeld heen.''

Een Argentijnse tango is iets wat je bij uitstek niet op anderhalve meter afstand kan doen, weet Wildenburg. ''We willen ook niet zomaar open, geen risico's lopen, maar we hebben bewezen dat in de danssector nergens uitbraken waren. We hebben goede ventilatie en voorzieningen en mensen blijven gezond door te dansen, dat helpt ook.''

Robert Jan Booij in gesprek met Birkit Wildenburg van dansschool 'La Zapata'


Robert Jan Booij spreekt leerlingen van La ZapataWal en schip


Bij Stardance studio's is de rek er financieel ook helemaal uit. "We hebben het gevoel dat we tussen wal en schip zijn beland", zegt Van der Gun. "Terwijl het zó belangrijk is dat we samen kunnen dansen. Mentaal, want de kinderen zitten zoveel binnen. Fysiek, omdat bewegen gewoon gezond is. En niet te vergeten vanwege de sociale functie die samen dansen heeft."

Volgens het onlangs aangekondigde openingsplan mogen dansscholen vanaf 11 mei weer de deuren openen. "Maar er is al wel gezegd dat dat alleen kan als het aantal besmettingen niet oploopt. Er is dus altijd niet echt duidelijkheid."

 Ze hopen gauw weer binnen te kunnen dansen. Ze hopen gauw weer binnen te kunnen dansen. | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -