Volle terrassen en rijen voor winkels op eerste dag versoepelingen, maar zorgen bij ziekenhuizen

PROVINCIE UTRECHT - Een bijzondere dag vandaag: de terrassen van de horeca zijn overdag weer open, winkelen mag weer zonder afspraak en er geldt geen avondklok meer. Maar wat gebeurde er vandaag nog meer? In corona vandaag zetten we het belangrijkste coronanieuws voor je op een rijtje.

Versoepelingen vanaf vandaag

Ruim een half jaar hebben we er op moeten wachten: sinds vanmiddag 12.00 uur kan er weer een biertje gedronken worden op het terras. Maar daarvoor gelden wel wat regels: zo zijn er per tafel maar maximaal twee mensen welkom, die ook 1,5 meter afstand moeten bewaren. Uitzonderingen zijn er voor mensen uit hetzelfde huishouden.
In Utrecht maakte wethouder Klaas Verschuure direct gebruik van de open terrassen. Hij sprong op de fiets en ging langs bij een hele serie blije ondernemers.
Wethouder op de fiets langs terrassen
De animo was groot vandaag, ondanks alle coronavoorwaarden. Het leidde op sommige plekken tot lange rijen wachtenden, zoals ook op de Neude in Utrecht. Daar stonden bij de verschillende kroegen op het plein rond 12.00 uur al heel wat mensen te wachten. Vooral bij Café Le Journal was het druk, daar vormde zich een rij van zo'n dertig mensen.
Terrassen weer open

'Klein lichtpuntje'

Koninklijke Horeca Nederland noemt de heropening een "heel klein lichtpuntje". Niet alle horecaondernemers hebben een terras en voor veel van hen is het niet rendabel om voor etenstijd alweer te sluiten. En omdat er ook horecabazen zijn die het onverantwoord vinden om de terrassen te openen terwijl de besmettingscijfers hoog zijn, blijven sommige cafés ook vanaf vandaag nog dicht.
"We mogen eindelijk weer, daar hebben we echt naar uitgekeken", beaamt ook Daniëlle van der Wolf van Buitenplaats Slangenvegt in Breukelen. Lees het hele verhaal over de opening van de terrassen in onze provincie hier.

Winkelen zonder afspraak

Andere grote veranderingen die sinds vandaag gelden: er mag weer gewinkeld worden zonder afspraak. De niet-essentiële winkels mogen één klant per 25 vierkante meter ontvangen, of twee klanten per verdieping in kleinere winkels. Bij boekhandel Van Lunteren in Woudenberg werd de heropening vanochtend feestelijk gevierd.
Vandaag gingen ook Nederlandse schrijvers bij hun favoriete boekwinkel langs om deze feestelijk te openen. De Utrechtse schrijfster Manon Uphoff ging samen met dichter Ingmar Heytze naar Savannah Bay midden in de stad:
Schrijvers heropenen boekhandels
In Utrecht stond vanmiddag een flinke rij voor de Zara op het Vredenburg en in Hoog Catharijne was het behoorlijk druk. Er was veel winkelend publiek waarbij het opviel dat vooral vriendinnengroepen er een uitje van maakten, met veel tassen en een drankje en snack in de hand. Winkelpersoneel controleerde of de rijen niet te lang werden. Mensen werden ook echt weggestuurd bij de Bershka, een kledingwinkel waar veel tieners komen.
De versoepelingen gelden ook voor de markt: daar mochten vooralsnog alleen levensmiddelen worden verkocht, maar nu kunnen bijvoorbeeld ook kleding- en cosmeticaverkopers hun kramen weer opzetten.
Blije gezichten op de markt in Vianen

Overvolle ziekenhuizen: 'Code zwart hangt in de lucht'

Terwijl veel mensen vandaag genieten van alles wat weer kan, is het in de ziekenhuizen in de regio nog altijd aanpoten. Daar liggen de intensive care-afdeling namelijk overvol. Op de IC's in de Utrechtse ziekenhuizen liggen nu in totaal 68 coronapatiënten en er zijn in de regio nog maar twee IC-bedden vrij.
In de ziekenhuizen is dan ook met gemengde gevoelens gekeken naar de drukke Koningsdag gisteren. IC-verpleegkundige Maaike Stout (63) snapt best dat mensen toe zijn aan een feestje, maar ziet ook collega's op hun tandvlees lopen. "Ik wil ook graag weer de terrassen open, winkelen en uit eten. Maar ik weet gewoon dat dit over twee weken betekent dat het bij ons wéér drukker wordt." Lees het hele verhaal over drukte in de ziekenhuizen hier.
IC-verpleegkundige Maaike Stout van het St. Antonius Ziekenhuis
IC-verpleegkundige Maaike Stout van het St. Antonius Ziekenhuis © Maaike Stout

Cijfers

Het RIVM in Bilthoven heeft 8713 positieve coronatesten geregistreerd. Bij het cijfer van vandaag is een onbekend aantal achterstallige meldingen inbegrepen. Door een technische storing in een computersysteem waren gisteren niet alle meldingen van de GGD'en doorgekomen. Die zijn nu alsnog verwerkt, met een hoger aantal geregistreerde besmettingen tot gevolg.
Gisteren meldde het RIVM 5373 nieuwe gevallen. Gemiddeld ging het de laatste twee dagen dus om zo'n 7000 positieve testresultaten per dag. Het waren er maandag 6257. In het weekend lag het aantal positieve testen iets boven de 8000 per dag. Dat waren er ook al minder dan in de dagen ervoor, toen het aantal meldingen ruim boven de 9000 lag.
Bekijk de laatste regionale cijfers op onderstaande kaart:

Subsidie voor coronaproof maken forten, theaters en musea

Zo'n achttien theaters, musea, poppodia, kunstenaars en muzikanten uit Utrecht mogen samen meer dan 500.000 euro verdelen. Het Kickstart Cultuurfonds maakte vandaag bekend welke producenten van podiumkunsten geld ontvangen uit een speciaal potje dat werd gemaakt naar aanleiding van de coronacrisis.

Kwart ouders wil kind niet laten testen bij corona in klas

Een kwart van de ouders wil een scholier niet laten testen bij een positief coronageval in de klas. Deze moeders en vaders kiezen dan liever voor een quarantaine van tien dagen. Een kind alleen laten testen als het klachten heeft, wil ook maar 24 procent. Dat zegt de organisatie Ouders & Onderwijs na een onderzoek onder 1437 ouders.
Een meerderheid van 60 procent van de ouders is bang dat hun kind op school besmet raakt met het coronavirus. Eerder lag dat percentage beneden de 40 procent. Toch vindt de meerderheid van de ouders de huidige maatregelen op scholen voldoende, constateert de organisatie. Meer dan de helft is tegen het dragen van een mondkapje, het houden van 1,5 meter tussen leerlingen en het halveren van klassen. Ouders met een kind op het voortgezet onderwijs zijn vaker voorstander van (extra) maatregelen, zegt Ouders & Onderwijs.

'Twee dagen per week thuiswerken na corona'

Nederlandse kantoormedewerkers willen gemiddeld twee dagen per week thuis blijven werken in de periode na corona. Dat blijkt uit onderzoek door Ipsos in opdracht van de Rabobank. Ruim de helft van de ondervraagden ziet de mogelijkheid om vanuit huis te werken als een vorm van salarisverhoging.
Veel grotere werkgevers geven aan dat zij in de toekomst medewerkers minder vaak op kantoor verwachten en thuiswerken als mogelijkheid aanbieden, meldt Rabobank. Vóór corona gaven kantoormedewerkers aan het liefst één dag per week thuis te werken, aldus het onderzoek.

'Aantal woninginbraken zal verdubbelen bij meer versoepelingen'

Het aantal inbraken in Nederland zal verdubbelen als de coronamaatregelen versoepeld worden, voorspelt de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Lockdowns en de avondklok hielden inbrekers weg van woningen. Maar die zullen weer mvaker toeslaan als we weer meer van huis gaan, bijvoorbeeld naar terrassen en winkels.