UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Terrassen mogen weer open: 'We gaan vooral heel erg genieten van vandaag'

PROVINCIE UTRECHT - De stoelkussens zijn van zolder gehaald, de lunchkaart weer aangescherpt en de tafels blinken in de zon. Vanmiddag mogen de terrassen weer open en dat zorgt vooral voor veel vreugde bij horecaondernemers in onze provincie.

"We mogen eindelijk weer, daar hebben we echt naar uitgekeken", beaamt DaniŽlle van der Wolf van Buitenplaats Slangenvegt in Breukelen. "En onze bezoekers hebben er ook zin in. Meteen na de persconferentie stond de telefoon roodgloeiend."

Ook bij Brasserie Zeldzaam in Veenendaal verwachten ze een vol terras vanmiddag. "We hebben veel vaste klanten en die riepen al bij het afhalen van gerechten tijdens de lockdown: al regent het pijpestijlen, wij zitten op jullie terras hoor!", vertelt bedrijfsleider Dion Kostense lachend. "We draaien de lunch nu in twee shifts zodat iedereen die het wil een plekje krijgt. Ook mogen we van de gemeente gebruikmaken van extra stuk terras aan de overkant van de weg, kan je toch net wat meer mensen kwijt."

Terrassen mogen vanaf 12.00 uur open tot 18.00 uur. Een reservering is dus verplicht, maar mag ook aan de deur gemaakt worden. "Dat hoort natuurlijk wel bij een terrasje pakken, dat je zo maar kan komen aanwaaien", zegt Dennis Lantinga van De Munt in Leusden. "Mensen wachten de weersvoorspelling af en beslissen dan of ze er zin in hebben."


Koks werden bouwvakkers


Voor Dennis en zijn collega's is de terrasopening een spannend moment. De Munt in Leusden is namelijk nog helemaal niet open geweest. "We begonnen in augustus met de verbouwing. Maar toen bleek dat de tweede lockdown er aan kwam, hebben we de bouwvakkers naar huis gestuurd en zijn we zelf gaan verbouwen. In onze kookstudio geven we vaak masterclasses aan amateurkoks. Nu kregen wij een masterclass 'Tegel zetten' van een expert en dan deden we dat allemaal na in ons eigen restaurant. We hadden natuurlijk niets anders te doen maar konden ook geen omzet maken om de bouw te betalen, dus op deze manier hebben we kosten bespaard. Dus het is nu heel fijn dat we open kunnen."

In Breukelen is ook veel veranderd tijdens de lockdown. "We hebben een nieuwe eigenaar sinds januari. Dus dat betekent ook nieuwe dranken op de kaart en een nieuw kassasysteem. Dus voor ons is op deze manier het seizoen opstarten ideaal eigenlijk, we kunnen zo proefdraaien en precies uitvinden wat werkt en wat niet", legt DaniŽlle van Buitenplaats Slangenvegt uit Breukelen.

Er mogen maximaal vijftig bezoekers op een terras zitten. En zitten en blijven zitten is ook precies wat ze moeten doen. Niet zelf een drankje halen aan de bar en alleen voor een kort toiletbezoek naar binnen. Aan een tafel mogen twee personen op 1,5 meter afstand zitten. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden of kinderen tot en met 12 jaar.


Een grap en een glimlach


"We zijn geen politie hoor", zegt Dion van Zeldzaam uit Veenendaal. "We merken dat naarmate deze coronatijd langer duurt mensen zich beter aan de afspraken houden. Maar met wat alcohol op worden mensen heus wat losser. Dan is het zaak om met een grap en een glimlach mensen weer aan de anderhalve meter te herinneren. Dat lukt prima."

Hoewel de zin om weer aan het werk te gaan overheerst, waren er ook wel twijfels in Leusden. "Het is heel tegenstrijdig: we zijn onwijs blij dat we open mogen", vertelt Dennis Latinga. "Maar ik hoor ook wel gemor van andere restaurants die niet blij zijn met de beperkte tijd. Ik ben al blij dat we ook maar iets mogen doen. Maar ja, dan zie je de oplopende besmettingscijfers en de vreselijke verhalen op de IC's. Dat voelt erg gek, echt een dubbel gevoel."

Maar onder aan de streep staan alle drie de horecaondernemers vooral te trappelen om weer mensen te verwelkomen. "Mensen echt even verwennen, flink in de watten leggen, daar doen we het voor", verzucht DaniŽlle. "Natuurlijk zijn we scherp op looproutes en zorgen we dat dit veilig kan gebeuren. Maar we gaan er ook vooral erg van genieten vandaag."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -