Coronacrisis slaat onevenredig hard toe: 'Dezelfde storm, maar niet hetzelfde schuitje'

© Pixabay
UTRECHT - Gezinnen worden verschillend geraakt door de coronamaatregelen. Dat is een van de conclusies die de Hogeschool Utrecht trekt in een onderzoek naar de impact van corona op gezinnen. "Het is dezelfde storm, maar niet hetzelfde schuitje. De last van de virusuitbraak is niet gelijk verdeeld: de zorgen zijn het grootst voor alleenstaande ouders en zorgende gezinnen."
In een zorgend gezin heeft een of hebben meerdere gezinsleden een beperking, zoals bijvoorbeeld een chronische ziekte of een handicap.
De onderzoekers van het lectoraat Jeugd ondervroegen bijna 2100 respondenten over de combinatie van werk en gezin, het functioneren onder druk en de fysieke scheiding tussen generaties. Aan het onderzoek deden ook iets meer dan 300 opa's en oma's mee.
Hoewel het contact op afstand ook creatief maakt - er zijn bijvoorbeeld grootouders die digitaal muziekles geven of voorlezen - vinden de meeste opa's en oma's moderne communicatiemiddelen geen volwaardig alternatief voor fysiek samenzijn.

Combinatiestress

Met name de schoolsluiting zorgde bij veel ouders voor combinatiestress, omdat werk- en gezinstaken daarbij door elkaar liepen. "Het continu schakelen tussen de rollen van moeder, partner, lerares en werknemer is dodelijk vermoeiend", geeft een moeder bijvoorbeeld aan. "Ik had en heb voortdurend het gevoel dat ik tekortschiet, op alle fronten."
Toch werd het vele thuiswerken onder 'normale' omstandigheden - als er geen kinderen in huis zijn - juist positief gewaardeerd, vooral omdat ouders door een afname van hun reisbewegingen veel tijd winnen. Zij hopen dan ook dat (gedeeltelijk) thuiswerken na coronatijd mogelijk blijft.

Verontrustende signalen

Volgens de onderzoekers laten de resultaten aanpassingsvermogen en gewenning zien, maar zijn er ook verontrustende signalen. "Ouders vinden het ouderschap lastiger en er is meer ruzie", concluderen ze.
Op basis van de resultaten wil de HU gerichte aanbevelingen doen bij gemeenten en jeugdinstellingen. Zo moeten zorgprofessionals gezinnen helpen digitaal deel te kunnen nemen aan de samenleving en "blijven zoeken naar mogelijkheden voor verantwoorde fysieke ontmoetingen", zo staat er in de aanbevelingen. "Blijf ook in contact met gezinnen om te voorkomen dat spanningen verergeren en informeer naar ondersteuningsmogelijkheden binnen gemeenten."