Gemeente strijkt hand over hart na boeteregen bij horecawandeling in Maarssen

© RTV Utrecht
MAARSSEN - De gemeente Stichtse Vecht heeft de horecaboetes die vorig weekend zijn uitgedeeld bij een Wijn en Spijs-wandeling geschrapt. Het blijft bij een waarschuwing. Vier van de vijf zaken die meededen, kregen na afloop een boete van 4000 euro omdat de coronaregels werden overtreden. Restaurant-eigenaar Alex Rosendahl was daar kapot van: "Ik kan wel janken."
Deelnemers aan de wandeling afgelopen weekend konden de lokale horeca steunen door langs de restaurants te lopen en daar iets te eten of drinken af te halen. De bedoeling was om de horecabedrijven zo een steuntje in de rug te geven. Maar het eindigde dus in een flinke boete voor het overtreden van de coronaregels toen BOA's zagen dat bezoekers te lang op het terras bleven staan..
De restaurants Riverside, Le Brasseur, De Eendracht en Alex kregen een bekeuring van 4000 euro. CoVino, de vijfde zaak die meedeed, sloot rond 16.00 uur snel de deuren toen ze lucht kregen van de boetes die bij de andere gelegenheden werden uitgedeeld.
De coronaboetes leidden tot felle reacties vanuit de politiek. Er werd zelfs een crowdfundingsactie opgezet. Initiatiefnemer Sheila Landzaat legt uit waarom: "De horecaondernemers stuurden de mensen inderdaad niet weg. Maar je bent gewoon sprakeloos dat het gebeurt. We hebben het niet over een evenement, je hebt het over honderd man die in een tijdbestek van acht uur een afstand van zeven kilometer lopen."
De gemeente strijkt nu met de hand over het hart. Alle restauranteigenaren zijn gisteren geïnformeerd dat het bij een waarschuwing blijft.