UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Man uit Baarn opnieuw langer vast voor schilderijenroof Van Gogh en Hals

1/2
BAARN - De man die ervan verdacht wordt twee beroemde schilderijen gestolen te hebben, heeft opnieuw te horen gekregen dat hij voorlopig niet vrijkomt. Zijn voorarrest is met negentig dagen verlengd.

De 58-jarige man uit Baarn wordt verdacht van de geruchtmakende kunstroven in Leerdam en Laren. In Leerdam werd eind augustus ingebroken bij museum Hofje van mevrouw Van Aerden. Daar werd het doek 'Twee lachende jongens met bierkruik' van Frans Hals meegenomen.

 De lege muur in het museum in Leerdam waar het doek van Frans Hals hing De lege muur in het museum in Leerdam waar het doek van Frans Hals hing | Foto: Politie / Opsporing Verzocht

In Laren werd het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh gestolen. Dat gebeurde op 29 maart 2020 bij het Singer Museum. Dit doek uit 1884 was in bruikleen van het Groninger museum.

Op 6 april werd de man in Baarn aangehouden voor beide kunstroven. Agenten vonden in zijn huis ook een vuurwapen en drugs. Volgens de raadkamer van de rechtbank werd de man al eens eerder veroordeeld voor vergelijkbare vergrijpen. Vanwege de kans op herhaling en de ernst van de verdenkingen, is besloten dat hij voorlopig vast moet blijven zitten.

Lees ook: Dieven van miljoenenschilderij klommen met spanband van stadsmuur Leerdam

De schilderijen die gestolen werden, zijn nog niet teruggevonden. Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, zegt dat de Van Gogh vermoedelijk twee keer is doorverkocht en nu in handen zou zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. Die zou het schilderij willen gebruiken als ruilmiddel voor strafvermindering.

Van de Frans Hals ontbreekt nog ieder spoor. Het doek uit Leerdam werd al twee keer eerder gestolen, in 2011 en 1998.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -