UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Overheid krijgt kind uit arm gezin niet aan het sporten

UTRECHT - Het lukt overheden al meer dan tien jaar nauwelijks om kinderen uit arme gezinnen vaker te laten sporten. Dit wordt bevestigd in een studie naar sporten en bewegen door jeugd in verschillende sociaal-economische milieus.

Het onderzoek komt vandaag uit en is geschreven door het Mulier Instituut in Utrecht, in opdracht van onder meer het Kenniscentrum Sport en Bewegen, meldt NRC.

Kinderen en jongeren uit arme gezinnen blijken veel minder vaak aan sport te doen dan hun leeftijdsgenoten uit gezinnen die meer te besteden hebben. Minder dan de helft van de kinderen (4-11 jaar) uit gezinnen met een laag inkomen sport wekelijks, terwijl dat in gezinnen met een hoog inkomen meer dan driekwart is.

In de leeftijd van 13-17 jaar doet 59 procent in armere gezinnen aan sport, tegen 86 procent in gezinnen met een dikkere portemonnee. De verschillen in sportdeelname worden gezien als duidelijk voorbeeld van de kloof tussen arm en rijk in Nederland.

Onderzoek van het RIVM toonde eerder aan: wie minder sport, krijgt sneller gezondheidsproblemen, heeft grotere kans op diabetes en overgewicht en kan uiteindelijk komen te overlijden.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -