UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht maakt zich klaar voor versoepelingen en ouderenbond wil verpleeghuizen openen

1/3
PROVINCIE UTRECHT - De dag na de zoveelste coronapersconferentie is er weer veel coronanieuws, want er komen versoepelingen aan! Veel mensen zijn daar blij mee, maar kritiek is er ook. Dit en ander nieuws lees je in dit overzicht: corona vandaag.


Onderzoekers: massaal testen verbeterde zicht op corona in brandhaard Bunschoten


Grootschalig testen op corona is duur, maar kan in de toekomst vaker worden ingezet. In Bunschoten is het zicht op het virus toegenomen tijdens een pilot van zes weken. Gedragsonderzoekers en epidemiologen stellen dat de proef "een schat aan kennis" heeft opgeleverd. Demissionair minister Hugo de Jonge nam vanmiddag het eindrapport in ontvangst in het vissersdorp.

Verslaggever Kees Hoogendijk vanuit BunschotenUtrecht maakt zich klaar voor versoepelingen


De grote steden treffen voorbereidingen voor de versoepelingen die op 28 april van kracht worden, zoals het opengaan van de terrassen tot 18.00 uur en het zonder afspraak bezoeken van winkels. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt dat daarbij ook het draaiboek wordt bekeken dat vorige zomer werd gebruikt bij het toezien op de coronamaatregelen.

"Het is nog afwachten wat er gebeurt, maar je kan je voorstellen dat er verkeersregelaars worden ingezet en voor looproutes wordt gezorgd zodat het makkelijker is 1,5 meter afstand te houden", aldus de woordvoerder. Verder voert Utrecht een ' reshuffle' door bij de handhaving. Koppels van handhavers die nu nog worden ingezet tijdens de avondklok kunnen straks elders worden ingezet. De avondklok wordt immers afgeschaft.


Ouderenbond: stel verpleeghuizen weer volledig open


Ouderenorganisatie ANBO uit Woerden vindt het teleurstellend dat veel verpleeghuizen de coronaregels nog maar mondjesmaat hebben versoepeld, ondanks de hoge vaccinatiegraad. "De verpleeghuizen moeten weer open, om de eenzaamheid van bewoners te doorbreken na een jaar corona", aldus de organisatie naar aanleiding van onderzoek door de Universiteit Maastricht en het Radboudumc in Nijmegen.

De universiteiten concluderen dat nog maar weinig verpleeghuizen de laatste tijd versoepelingen hebben doorgevoerd. In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners geprikt en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. De onderzoekers zeggen dat het versoepelen van bezoekersregelingen goed zou zijn voor het welzijn van de bewoners.


Minder coronapatiŽnten opgenomen in de ziekenhuizen


Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiŽnten in Nederlandse ziekenhuizen vandaag iets gedaald. In totaal zijn nu 2614 patiŽnten met covid-19 opgenomen, 39 minder dan gisteren, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding.

Van deze mensen liggen er 822 op de intensive care, eentje minder dan de voorgaande dag. Het is wel de vijfde dag op rij dat er meer dan 800 covid-patiŽnten op de ic's liggen.


Cijfers


Het RIVM heeft tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 8530 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 1682 meer dan gisteren, toen 6848 positieve tests werden gemeld. Aanvankelijk berichtte het RIVM dinsdag 6871 over nieuwe gevallen, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld. Bekijk alle regionale cijfers op onderstaande kaart.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/607e64e2106be]

Testen tot 23.45 uur


Vanaf vandaag is het mogelijk om je ook in de avond te laten vaccineren tegen het coronavirus door de GGD in de Jaarbeurs Utrecht. Om 23.45 uur zullen de laatste afspraken zijn.

Het gaat om een tijdelijke proef om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is onder inwoners om zich op latere tijdstippen te laten inenten. Maaike Schaap, manager covid-vaccinaties bij de GGD Regio Utrecht vertelde er vanmiddag over op Radio M Utrecht. Beluister het gesprek dat Conny Kraaijeveld met haar had hieronder:

Maaike Schaap over tot laat in de avond vaccineren.'Stewards en advies alleen te winkelen moeten drukte voorkomen'


Het advies van de overheid om vooral alleen te komen winkelen en de inzet van stewards moeten vanaf volgende week te grote drukte in de winkelstraten gaan voorkomen. Dat zegt voorzitter Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Er zijn ook afspraken gemaakt met eigenaren van commerciŽle parkeerplaatsen om spreiding van het winkelbezoek te stimuleren.


Rover: zet meer treinen in


Reizigersvereniging Rover ontving deze maand tot nu toe al 30 procent meer meldingen over volle treinen dan in de hele maand maart. Rover constateert dat er op een aantal NS-trajecten weinig ruimte wordt geboden aan de reiziger en herhaalt de oproep aan NS om langere treinen in te zetten.


Blijdschap, maar ook bedenkingen bij versoepelingen


Terrassen gaan beperkt open, winkelen kan weer zůnder afspraak en ook op uitvaarten zijn meer mensen toegestaan. In dit verhaal lees je wat Utrechtse ondernemers vinden van deze aangekondigde versoepelingen.


Versoepelingen ondanks druk op ziekenhuizen


Het is nu nog alle hens aan dek, maar de druk in ziekenhuizen gaat vanaf mei of juni omlaag door het vaccinatie-effect, is de verwachting. Dat zegt microbioloog en OMT-lid Marc Bonten van het UMC Utrecht. Of de versoepelingen die het kabinet gisteren aankondigde nog een negatief effect gaan hebben op de ziekenhuisopnames, is volgens Bonten afwachten. "Het effect van deze versoepelingen zien we pas over een maand."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -