Steeds meer ademtesten, GGD schiet huisartsen te hulp en eindelijk weer de kroeg in

PROVINCIE UTRECHT - De dag na de zoveelste coronapersconferentie zijn er weer verschillende fieldlabproeven om te kijken hoe de samenleving straks weer open kan. Ook schiet de GGD huisarten te hulp bij het vaccineren en begint vandaag de tweede Ramadan in coronatijd. Dit en ander nieuws lees je in dit overzicht: corona vandaag.

Fieldlab cafés van start

Weer ouderwets naar de kroeg: voor een aantal uitverkorenen kon dat vandaag. Het fieldlab-experiment met Utrechtse cafés startte om 12 uur vanmiddag en tot komende zaterdag mogen in totaal 3000 mensen een drankje drinken in de kroeg. Met de proef wordt informatie verzameld die kan helpen om alle horeca in Nederland weer te openen.
Horecazaken die meedoen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement. Tijdens de proef bekijkt TNO hoe de bezoekers en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Een negatief coronatestbewijs is een vereiste om binnen te komen. Vanochtend startte het experiment met een opening in café De Beurs. Onze verslaggever Anne-Marie Verhagen was erbij.
Utrechtse cafés openen deuren voor fieldlab-experiment

Ook de dierentuin opent zijn deuren

Ook Ouwehands Dierenpark opent vandaag zijn deuren voor een pilot event. Tweeduizend mensen mogen vandaag naar binnen. De kaartjes voor het weekend waren vorige week al binnen 2 uur uitverkocht.
Ouwehands gaat even open.

Johnson & Johnson: prik geleverd vaccin níet weg

Moederbedrijf Johnson & Johnson van het Janssen vaccin adviseert om de vooraad coronavaccins niet te gebruiken, meldt de Europese medicijnwaakhond (EMA). Nederland heeft 80.000 vaccins liggen, die zijn onder meer bedoeld voor zorgmedewerkers.
In Amerika is al veel met het vaccin geprikt. Daar zijn enkele gevallen van een zeldzame vorm van trombose opgedoken, vergelijkbaar met de bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin. Voor zo ver nu bekend, gaat het om zes meldingen op 7 miljoen prikken.

GGD helpt huisartsen bij vaccineren

Huisartsen kunnen gebruik gaan maken van plekken bij vaccinatielocaties van de GGD. Het is voor huisartsen een hele uitdaging om naast de reguliere zorg patiënten te prikken. Ze hebben bovendien vaak niet genoeg ruimte, daarom worden er sporthallen en kerken ingezet. De GGD schiet nu te hulp, de huisartsen zijn er blij mee.
"Wij zijn blij met het aanbod van GGD regio Utrecht", reageert Esther van Osselen, LHV-bestuurder van de huisartsen in Midden-Nederland. "Op dit moment wachten we op een nieuw vaccinatiebeleid van de minister van VWS. Duidelijk is wel dat we als huisartsen en GGD samen willen optrekken, om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk mensen te vaccineren."

Gemeenten delen openingplan van Kabinet

Onder meer de gemeente Veenendaal en de gemeente Bunnik vragen op sociale media aandacht voor het openingsplan van het Kabinet. In de persconferentie gisteren presenteerde demissionair premier Rutte en deminissionair minister De Jonge dit plan. Stap voor stap gaat de samenleving meer open, is de bedoeling.
In het plan worden ook data genoemd voor versoepelingen, maar wel met een flinke slag om de arm. Als de besmettingscijfers nog te hoog zijn, worden versoepelingen uitgesteld en schuiven alle data in het plan op.

403 nieuwe coronabesmettingen in onze provincie

Er zijn vandaag 403 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Vijf mensen belandden in het ziekenhuis en één iemand is overleden door het virus. Gisteren werden 455 nieuwe besmettingen gemeld in Utrecht. Dat is minder dan het dagelijkse gemiddelde van 486 nieuwe besmettingen per dag.
Landelijk daalde het aantal nieuwe coronabesmettingen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kwamen 5503 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Dat is aanzienlijk minder dan in de dagen ervoor. Het is ook behoorlijk weinig voor een woensdag, aldus het ANP.

De tweede Ramadan in coronatijd

Jongeren in de Utrechtse wijk Kanaleneiland verzorgen maaltijden tijdens de ramadanmaand. Moslims en niet-moslims mogen zogenoemde iftarmaaltijden ophalen als ze het niet zo breed hebben. De jongeren hebben eten en geld ingezameld en delen elke avond pakketten uit. De vrijwilligers willen mensen helpen en buurtbewoners met elkaar in contact brengen.
Het begin van de Ramadan

Steeds meer ademtesten

De GGD'en gaan steeds meer gebruik maken van ademtesten. Na een paar keer uitademen kan de test, die zeer betrouwbaar is, vaststellen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Als de test dit niet kan uitsluiten, is er een tweede test nodig. Bijvoorbeeld een PCR test, die als meest betrouwbaar gezien wordt.
"Snellere testen gaan een steeds belangrijker aandeel hebben in het tweede kwartaal, het aandeel van de PCR-testen zal kleiner worden", aldus voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR. Eind juni zal 50 procent van alle coronatesten een snelle test zijn, verwachten de GGD'en. Van alle snelle testen worden de ademtesten dan het meest gebruikt. Ondermeer in Amsterdam zijn de testen al in gebruik.

Marktkooplui met non-food kramen willen open

Marktlieden die een non-foodkraam hebben, willen ook met hun kraam op de markt. Nu mogen alleen marktkooplui die levensmiddelen verkopen open, maar daar is de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel het niet mee eens. De CVAH heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat, dat dient vandaag.
Dinesh Pande verkoopt dameskleding op de markt op het Vredenburg en is daar sinds december niet meer geweest. Van de persconferentie gisteravond verwachtte hij weinig. "Het is elke keer hetzelfde liedje. Er wordt veel beloofd, weinig nagekomen en wij zijn weer niet genoemd. De non-food bestaat voor de regering niet."