UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Eindelijk weer knuffelen in zorgcentra: 'Hier keek ik zo naar uit'

1/2
VIANEN - Wat voor sommigen een eeuwigheid leek te duren, mag eindelijk weer. Na 13 maanden kan er - onder voorwaarden - in zorgcentra worden geknuffeld. En dat brengt na zo'n coronajaar de nodige emoties met zich mee. "Ik kan m'n lieve meisje gewoon weer zonder mondkapje aanraken. Dat ik dt nog mag meemaken."

Ze heeft al vaker met haar voet op de grond getrommeld dan ze wil toegeven, lacht Louise Maria Tukker-van der Hoek (87). Nog hl even wachten, weet ze, en dan komt haar dochter haar kamer binnenwandelen. Voor het eerst sinds corona uitbrak kunnen ze elkaar weer 'gewoon' begroeten, zoals ze dat altijd deden. En dat doen ze dan ook vol overgave.

 Moeder en dochter Tukker hadden hun knuffels enorm gemist. Moeder en dochter Tukker hadden hun knuffels enorm gemist. | Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen


Zonder mondkapje, zonder afstand


Met haar armen wijd komt dochter - met dezelfde naam - Louise Melissen-Tukker (59) op haar moeder af. De twee vallen elkaar in de armen. Zonder mondkapje, zonder 1,5 meter afstand. Het duurt even voor ze elkaar loslaten. "Kijk uit hoor mam, als jij gaat huilen, doe ik het ook", zegt Louise.

Er mag eindelijk weer geknuffeld worden in zorgcentra, waaronder in Louise Maria's zorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen. Voorzichtige versoepelingen waar bewoners met smart op zaten te wachten. Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden: het knuffelen mag weer, als minimaal 80 procent van het zorgcentrum is gevaccineerd. En: als de bezoeker ook gevaccineerd is, of een negatieve test kan laten zien.

Ik kan je niet vertellen hoe fijn dit weer is. Ik noem het n groot feest"
Louise Maria Tukker-van der Hoek, bewoner Hof van Batenstein

Bij Hof van Batenstein mogen bewoners met die voorwaarden op de eigen kamer knuffelen. En wat waren ze daaraan toe, legt hun arts in opleiding uit. "Het begon nu cht lang te duren, merkten we", zegt Susanne Loth. "Ons huis werd ook hard getroffen door corona. Zeker als je ziek bent, wil je eigenlijk niets liever dan dichtbij je naaste zijn. Maar lange tijd kon dat simpelweg niet. Deze versoepeling brengt ons dus echt weer een lach op het gezicht."

Voor het eerst in coronatijd weer knuffelen: dat zag er in dit zorgcentrum in Vianen z uit.


Iets als knuffelen kan klein lijken, maar is voor veel bewoners ontzettend belangrijk, zegt Loth. "Dat persoonlijke contact werd enorm gemist. En dan kunnen wij nog zo ons best doen om te zorgen, soms hebben mensen behoefte aan een simpele knuffel van hun kind. Des te fijner daarom dat het onder deze voorwaarden weer mogelijk is."


Knuffelige familie


Moeder en dochter Tukker zitten ondertussen hand in hand naast elkaar. Ze zijn altijd al een knuffelige familie geweest, dus het was 'wel even slikken', zegt Louise Maria. "Ik ben toch al een beetje op leeftijd, h. Dan ga je toch denken: kan ik mijn meisjes ooit nog wel omarmen? Maar nu heb ik ze weer lekker bij me. En nou, als mijn ogen daar vochtig van worden, dan mag dat van mij eigenlijk wel."

 Hand in hand zitten mogen deze moeder en dochter weer, omdat beide zijn gevaccineerd. Hand in hand zitten mogen deze moeder en dochter weer, omdat beide zijn gevaccineerd. | Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Het is lang stil geweest op haar kamer, zegt ze. Tijden van geen bezoek, of alleen wat zwaaien door het raam heen. "Ik kan je niet vertellen hoe fijn dit weer is. Ik noem het n groot feest. Maar niet met te veel mensen, want dat mag natuurlijk nog niet. Dus met zijn tweetjes is voor nu ook meer dan goed."


'Bijna voorbij'


Dochter Louise begint te knikken. Na zo'n gek jaar was het zelfs een beetje wennen om haar moeder weer een dikke knuffel te geven, vertelt ze. "Kun je het je voorstellen? Ik had nooit kunnen denken dat het normaal zou worden om elkaar niet aan te raken. Maar dit is wl weer heel fijn."

Louise Maria werpt een blik op haar rollator. "Zie je 'm liggen?", zegt ze lachend, doelend op het mondkapje in het mandje. "Die blauwe vriend hoef ik nu niet op. Tenminste, alleen omdat Louise ook al is gevaccineerd. En dat is een partijtje fijn, zeg. Zo voelt het toch alsof corona bijna voorbij is. Ik hoop het in ieder geval van harte."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -