OM: verdachte van WhatsApp-fraude maakte 25.000 euro buit van 24 nietsvermoedende ouders

© Pixabay
Maarssen/Utrecht - Een zorgzame vader krijgt een WhatsApp-bericht van zijn dochter. Ze moet dringend een flinke rekening betalen, maar dat lukt niet door een internetstoring bij haar bank. Het is een fiks bedrag: 1268,78 euro. Hij kan het zelf eigenlijk niet missen, maar besluit zijn vakantiegeld te gebruiken om haar uit de brand te helpen.
De man stort het geld op het rekeningnummer dat dochterlief via WhatsApp heeft opgegeven. Kort daarna blijkt dat hij net, als vele anderen, het slachtoffer is van oplichters. De geplande vakantie moet worden geschrapt.

Terugbetalen

Deze zaak maakt deel uit van een omvangrijke WhatsApp-fraudezaak die deze week bij de Utrechtse rechtbank wordt behandeld. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat de jonge hoofdverdachte lange tijd de cel in. De 21-jarige Badr T. uit Soesterberg is volgens de officier van justitie de spil in een groep die tientallen mensen oplichtte via WhatsApp.
De officier van justitie eiste vandaag twee jaar gevangenisstraf tegen T., waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Naast de acht zaken waarvoor hij vandaag terecht stond, is hij volgens het OM verantwoordelijk voor zestien andere gevallen van oplichting. Het OM wil dat hij ruim 25.000 euro terugbetaalt.

Katvangers en geldezels

Het patroon van de oplichtingspraktijken is steeds hetzelfde. Gedupeerden krijgen zogenaamd een bericht van zoon of dochter, waarin ze zeggen dat zij een nieuw telefoonnummer hebben. Na wat onschuldig gechat geven ze aan dat zij met spoed een rekening moeten betalen, maar dat dit niet lukt. Volgens een van de slachtoffers waren de appjes heel geloofwaardig en zat er ook een foto bij, die van Facebook bleek te zijn gehaald.
Veel van de zorgzame ouders maakten bedragen van 1.400 tot ruim 2.000 euro over op rekeningen die later van handlangers van de oplichters bleken te zijn. Vier van de zes verdachten zijn zogenoemde katvangers en geldezels die voor 50 euro hun bankrekeningen ter beschikking stelden, waarop de gedupeerden hun geld moesten storten. Ook regelden ze anderen die tegen betaling hun rekening lieten misbruiken.

Bas M.

Via die geldezels kwam de politie uit bij verdachte Bas M. Hij moest volgens het OM mensen regelen die hun bankrekeningen lieten gebruiken voor de oplichtingspraktijken. M. zou aan zeker 7 gevallen van WhatsApp-fraude hebben meegewerkt, voor een totaalbedrag van zo'n 10.000 euro.
Bas M. heeft bekend dat hij meewerkte aan oplichting, maar zegt dat hij alles in opdracht van hoofdverdachte Badr T. en diens broer deed. Die zouden hem met geweld en bedreiging in hun greep hebben gehouden. De twee komen volgens de advocaat van M. uit een beruchte criminele familie. M. zou er door hen zijn ingeluisd, nadat een eerste geldopname mislukte. Daardoor kwam hij bij hen in het krijt te staan. Bas M. zou uit angst voor Badr T. geen vast woonadres meer hebben en een zwervend bestaan leiden.

Smaragdplein

Badr T. werd vier jaar geleden met twee medeverdachten aangehouden bij winkelcentrum Smaragdplein in Utrecht. Een van hen pinde een groot geldbedrag met een bankpas die niet van hem was. Dat geld werd kort daarvoor door een slachtoffer van de oplichtingspraktijken naar die rekening overgemaakt. Een telefoon die bij T. is aangetroffen staat volgens het OM vol met chats en sms'jes die bewijzen dat hij achter het versturen van de frauduleuze berichten zat, zijn medeverdachten aanstuurde en bijna al het geld opstreek.
T. is een jonge veelpleger die nu al strafblad van 17 pagina's heeft voor onder meer diefstal, uitgeven van valse bankbiljetten en verboden wapenbezit. Ook loopt er nog een oude zaak tegen hem voor het pinnen met andermans bankpas en witwassen. Maar hij houdt bij hoog en laag vol dat hij in deze zaak onschuldig is en zijn leven heeft gebeterd. Hij komt rond van zijn eigen bedrijfje en heeft oplichtingspraktijken niet nodig, zegt hij.
Veel van zijn medeverdachten zegt hij niet te kennen en veel van de feiten weet hij zich niet meer te herinneren. De telefoon vol belastende informatie zou hij hebben geleend van iemand anders, al wil hij niet zeggen van wie. Verder zou hij zelf vooral het slachtoffer zijn van de leugenachtige verklaringen van Bas M., zijn medeverdachte in deze zaak.

Singelzicht

Het OM eiste tegen Bas M. een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook is hij volgens de officier van justitie hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die zeven aangevers hebben geleden. Advocaat Hoevers pleitte voor een mildere straf. Zijn cliënt zou ook niet verantwoordelijk zijn voor de financiële schade, omdat het grote geld steeds naar medeverdachte Badr T. zou zijn gegaan.
In zijn pleidooi stipte advocaat Hoebers aan dat Bas M. en veel van diens medeverdachten in het Utrechtse Singelzicht woonden. Dat is volgens hem een beschermde woonvorm voor probleemjongeren, die veelal een laag IQ hebben. Die zouden makkelijk tegen een kleine vergoeding hun bankpasje ter beschikking stellen aan criminelen. De advocaat noemde Singelzicht "een onuitputtelijke bron voor het werven van geldezels".
Donderdag staan nog vier verdachten terecht. Zij worden door het OM verdacht van witwassen, omdat zij hun bankrekeningen ter beschikking te stelden en anderen overhaalden om dit te doen. De rechtbank doet vanwege de omvang van de zaak en de vele verdachten pas uitspraak op 26 mei.