Coronawandelen saai? Annelies (27) maakt audiotour door Utrecht met Maarten van Rossem

UTRECHT - Hoeveel weet jij van de plek waar je woont? Toch wel weinig, bedacht Annelies Rijnbeek (27) zich toen ze voor de zoveelste keer langs het Domplein in Utrecht liep tijdens een coronawandeling. Ze wilde wel eens meer weten over de geschiedenis van haar stad en trok de stoute schoenen aan: ze vroeg niemand minder dan Maarten van Rossum al haar vragen te beantwoorden in een audiotour. De historicus twijfelde geen moment en zei ja.
Audiotour in Utrecht met Maarten van Rossem
Met een audiorecorder bij de hand wandelt het tweetal door de stad om de eindeloze wandelingen in coronatijd een beetje te upgraden. "Ik dacht hoe leuk is het als je door de stad kunt wandelen en een route kan volgen en ondertussen meer te weten krijgt over de stad? Ik kwam erachter dat ik eigenlijk heel weinig wist en ik vroeg me af waarom er nog geen audiotour bestond. Toen kwam ik op het idee om het gewoon zelf te maken", vertelt Annelies.

Mensen weten geen klap

"Via de app Audiotour Utrecht kan je een route volgen die onder andere langs de Domtoren, Paushuize en het Academiegebouw gaat. Daar kan je een fragment aanklikken en dan vertelt Maarten van Rossem jou meer over de geschiedenis van die plek", legt Annelies uit.
Annelies maakte een audiotour van de Domstad met Maarten van Rossem
Annelies maakte een audiotour van de Domstad met Maarten van Rossem © RTV Utrecht/Hannah Cammeraat
Van Rossem was direct enthousiast over de audiotour. Hij hoopt mensen naar de stad te trekken. "Tegenwoordig gaat heel Nederland wandelen in de vrije natuur. We hebben in Nederland frappant veel mensen en frappant weinig natuur met als gevolg dat natuurbeschermingsorganisaties zich zorgen maken over de schade aan de natuur. Vandaar dat ik duidelijk probeer te maken hoe leuk het is om in de stad te wandelen", zegt de historicus.
Daarnaast wil hij wandelaars iets bijbrengen over de Utrechtse geschiedenis. "Ik vind het leuk om de mensen te laten zien wat er te zien is van het Utrechtse verleden, vooral omdat mensen er geen klap vanaf weten", zegt van Rossem. Ook Annelies wist 'geen klap' van de bijzondere Utrechtse plekken maar na de opnames is ze helemaal op de hoogte. Via de audiotour geeft ze die kennis graag door aan anderen. Op 1 mei wordt de app gelanceerd.