Cafés kopje onder door coronamaatregelen, minder tbs opgelegd, en minder coronatests door Pasen

Archief.
Archief. © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Cafés die de deuren moeten sluiten, minder tbs-uitspraken in de rechtbanken, en een failliete reisorganisatie: de effecten van de coronacrisis waren vandaag weer op meerdere plekken terug te zien. In Corona Vandaag zet RTV Utrecht al het coronanieuws op een rijtje zodat jij geïnformeerd verder kan met de dag.

Lewis Book Café in Utrecht en rockcafé Brutus in Amersfoort sluiten deuren

Twee cafés maken deze week bekend te moeten stoppen als gevolg van de coronacrisis. Zowel het Lewis Book Café in Utrecht als het Amersfoortse rockcafé Brutus gingen kopje onder door het gebrek aan klandizie.
De sluiting van Brutus is een aderlating voor Amersfoortse muziekliefhebbers met een voorliefde voor een koud drankje. De eigenaar van de horeca-gelegenheid aan de Krankeledenstraat gooit de handdoek in de ring en verkoopt zijn zaak 'door persoonlijke redenen van de eigenaar en de gevolgen van het coronavirus.'
Er zal volgens een bericht van het Amersfoortse café op social media geen afscheidsfeest zijn. Ook is nog onbekend wat er nu komt op de plek waar de kroeg bijna 40 jaar heeft gezeten.
Ook het Utrechtse Lewis Book Café houdt er vanaf 1 mei mee op. "Het is te lang stil in de Utrechtse binnenstad en ook het toerisme blijft voorlopig nog wel even achter. Door nu te stoppen, proberen we de schade te beperken", aldus een bericht op de Facebookpagina van de zaak. Het café was drie jaar geopend. Vanaf woensdag 7 april wordt de inventaris verkocht.

Burgemeesters herhalen oproep: open terrassen

De terrassen weer open: dat willen de 25 burgemeesters die vandaag vergaderen in het Veiligheidsberaad. Door de terrassen te openen kunnen de burgemeesters naar eigen zeggen de openbare orde in de buitenruimte beter handhaven.
De burgemeesters hopen dus dat er bij de volgende persconferentie een versoepeling van de coronamaatregelen wordt aangekondigd. "Volgende week is de persconferentie van de premier en de minister van Volksgezondheid. Dan gaan we het hopelijk horen. 21 april zou de snelste optie zijn', aldus burgemeester Van Zanen van Den Haag.
Ook gemeente Utrecht wil heropening terrassen
De 25 burgemeesters die als voorzitter van hun veiligheidsregio vergaderen in het Veiligheidsberaad spreken daar minister De Jonge van Volksgezondheid, minister Grapperhaus van Veiligheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Minder tbs opgelegd (want: minder strafzaken door corona)

Er is vorig jaar door de rechtbanken veel minder vaakt tbs opgelegd dan het jaar ervoor. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak. In 2020 werd 115 keer iemand veroordeeld tot terbeschikkingstelling. Een jaar eerder was dat nog 219 keer.
Er is geen onderzoek gedaan naar waarom er minder vaak tbs met dwangverpleging is opgelegd, maar een van de oorzaken laat zich raden aldus een rechter: corona. "Het is waarschijnlijk dat de lagere misdaadcijfers en het lagere aantal strafzaken vanwege corona een rol spelen", zegt rechter Anja van Holten. "Daarnaast zijn er in 2020 door corona minder psychiatrische en psychologische onderzoeken uitgevoerd waardoor strafzaken zijn uitgesteld."
Tbs met dwangverpleging wordt tegen verdachten in strafzaken geëist als die ervan worden verdacht een geestelijke stoornis of gebrekkige geestelijke ontwikkeling te hebben. Ze worden dan verplicht behandeld. Doel is de maatschappij te beschermen als de verdachten weer vrijkomen, in plaats van ze onbehandeld op straat te zetten.
De straf speelde ook een rol in verschillende rechtszaken uit deze regio. Zo werd vorig jaar tbs opgelegd aan een naakte man die een fietser neerstak in Zeist, de man die zijn (ex-)vriendin vermoordde in de City Campus Max-flat en de moordenaar van de Utrechtse studente Laura Korsman.
Naast het opleggen van een nieuwe straf, moesten rechters zich vorig jaar ook 1048 keer buigen over of iemands opgelegde tbs verlengd moest worden of niet. 923 keer, oftewel in 88 procent van de gevallen, werd de tbs verlengd.

Minder coronagevallen gemeld maar ook minder testen afgenomen

In deze provincie kregen de afgelopen 24 uur 482 mensen het nieuws te horen dat ze corona hebben. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat getal ligt rond het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Deze week kwamen er elke dag gemiddeld 474 nieuwe gevallen bij.
De meeste besmettingen werden gemeld in Utrecht (175) en Amersfoort (46). Daarna volgden Vijfheerenlanden (31), Nieuwegein (27) en Veenendaal (25).
Voor heel Nederland daalde het aantal vastgestelde besmettingen in het laatste etmaal naar 5592, en dat is 273 minder dan vorige week dinsdag. Belangrijk is wel te onthouden dat er ook minder tests werden afgenomen. "Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend", meldt het RIVM. "De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet."
Want de derde golf is nog niet voorbij. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Zeist meldt dat er in 24 uur 121 nieuwe patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. Dat is de grootste toename sinds begin januari. In totaal liggen er nu 2495 mensen in het ziekenhuis met Covid-19.

75.000 euro opgehaald voor hulp aan kankerpatiënten

Het Toon Hermans Huis in Amersfoort heeft afgelopen weekend 75.000 euro opgehaald. De stichting deed dit door twee dagen lang 16 prominente Amersfoorters te laten opsluiten op water en brood. Onder meer rapper Diggy Dex en vechtsporter Joop Kasteel deden mee.
Het Toon Hermans Huis is een inloophuis vlakbij station Amersfoort, dat zich inzet voor psychische hulp voor kankerpatiënten. De inzamelingsactie was nodig omdat er vanwege corona steeds minder geld binnenkomt.

Voetbaltrainers komen niet aan werk door corona

Trainers uit de top van het amateurvoetbal die aan het begin van dit seizoen zonder club zaten, zitten dat waarschijnlijk aan het begin van het komende seizoen nog steeds. De oorzaak: door de coronacrisis liggen de competities stil en worden er ook geen trainers ontslagen. Bovendien worden de meeste contracten met zittende trainers verlengd.
Het is op dit moment een vrij uitzichtloze situatie.
Niek Oosterlee, trainer zonder werk
"Iedereen zit op zijn plek, niemand verliest een wedstrijd en dus ontstaat er geen trainers-caroussel", zegt Niek Oosterlee, tot eind vorig seizoen trainer van het Veenendaalse GVVV. "Mijn vertrek bij GVVV had niet op een slechter moment kunnen komen. Het is op dit moment een vrij uitzichtloze situatie." Het hele verhaal lees je hier.

Koolmees: 'Ondernemers, vraag vooral TONK aan'

Minister Koolmees van Sociale Zaken roept ondernemers op de ondersteuningsregeling TONK aan te vragen. Het aantal aanvragen dat binnenkomt, ligt vele malen lager dan verwacht, en zijn ministerie gaat achterhalen waar dat vandaan komt.
Eerder deed de gemeente Utrecht al een soortgelijke oproep. In twee weken tijd vroegen slechts 200 Utrechters de regeling aan.
TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De regeling is in het leven geroepen voor ondernemers die geen TOZO kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat hun partners voldoende inkomen hebben .

Speurtocht voor jubilerende fortenorganisatie

De stichting die promotie maakt voor de forten van de waterlinie bestaat vandaag 10 jaar maar hoe vier je een feestje in coronatijd? De oplossing: door een speurtocht te organiseren langs de 12 locaties van de verschillende forten in de Hollandse Waterlinie.
De organisatie die iets te vieren heeft, Liniebreed, promoot de forten en vestigingen in Nederland. Bij de speurtocht die als verjaardagsfeestje dient, worden ook flink wat forten bezocht die in deze provincie liggen zoals Fort de Bilt of Blauwkapel.
Deelnemers aan de speurtocht kunnen een bingokaart downloaden. Daarna moeten er bij het fort QR-codes worden gescand die informatie over het fort opleveren. Ook worden er vragen gesteld en op die manier zijn er weer prijzen te winnen. Meer over informatie over de speurtocht is te vinden op de website Expeditie Waterlinie.

Examentijd voor VMBO'ers

Vanaf vandaag kunnen VMBO-scholen digitale eindexamens afnemen. De eindtoets moet ergens tussen vandaag en 23 juli worden afgenomen. Vanwege de coronamaatregelen gebeurt dit digitaal.
Door de examens te spreiden over meer dan drie maanden kunnen scholen zelf kiezen wanneer ze vinden dat de scholieren er klaar voor zijn.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren in Utrecht heeft zijn jaarlijkse klachtenwebsite inmiddels geopend. De organisatie is extra alert op vragen en klachten over de wegens corona verstoorde examen-voorbereiding.

Reisorganisatie D-Reizen is failliet

D-Reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland met 285 vestigingen waarvan tientallen in de regio Utrecht, heeft het faillissement aangevraagd. Volgens het bedrijf wordt de reissector enorm getroffen door de coronacrisis.
Doordat er weinig reizen worden geboekt, komt er weinig geld binnen. En ook door de vertraging van het voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en was het genoodzaakt om faillissement aan te vragen.
Bij het bedrijf werken 1150 mensen. De topman hoopt dat er een doorstart komt van D-Reizen.

Tientallen mensen (onder wie 13-jarigen) bij coronafeestje Utrecht

De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in Utrecht. In een loods aan de Nautilusweg op bedrijventerrein Lageweide was een feest gaande waar zo'n 120 mensen bij waren.
Bij het feest werden de coronaregels overtreden en waren er volgens de politie jonge kinderen aanwezig. Agenten plukten onder meer een aantal 13-jarigen uit de loods.
Het feestje eindigde in een boete voor 57 bezoekers. Voor 62 mensen werd het een hele lange avond: zij hadden geen identiteitsbewijs bij zich en moesten mee naar het arrestantencomplex in Houten. Daar zijn de meesten vanochtend vrijgelaten en met een bekeuring op zak naar huis gestuurd.