Hardnekkige stalker blijft ex belagen, ondanks contactverbod en eerdere veroordeling

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een Utrechter die wordt verdacht van onophoudelijk stalken en bedreigen van zijn ex-partner, moet eerst door een psycholoog en psychiater worden onderzocht voor het Openbaar Ministerie een straf tegen hem kan eisen. Dat besliste de Utrechtse rechtbank vandaag, tijdens een zitting waarbij de zaak tegen de 47-jarige D.G. zou worden afgehandeld.
De officier van justitie maakte vandaag bekend dat de man vanuit de gevangenis gewoon was doorgegaan met het belagen van zijn ex. De rechtbank wil nu meer weten van de persoon van de verdachte, die in dertig jaar tijd al 19 keer met justitie in aanraking kwam voor geweldmisdrijven, waaronder partnermishandeling. Ook is hij al vaak voor diefstal veroordeeld en zat hij voor twee zaken nog in zijn proeftijd.
Ik sla je helemaal de tering als ik je in handen heb
Verdachte in bericht aan ex

Bedreiging

G. wordt er door het OM van verdacht dat hij zijn ex tussen november 2019 en december 2020 bleef belagen, ondanks een eerdere veroordeling waarbij hem ook een contactverbod was opgelegd. Hij bleef de vrouw lastig vallen door haar berichten te sturen en te bellen, zegt het OM. Ook zou hij zich bij haar huis en in haar tuin in Utrecht hebben opgehouden en zou hij er vaak langs zijn gefietst.
Volgens de officier van justitie stuurde G. de vrouw ook meerdere keren berichten waarin hij dreigde haar iets aan te zullen doen. Daarbij zou hij teksten hebben gebruikt als "Ik sla je helemaal de tering als ik je in handen heb" en "Ik zal je gaan pakken." Het contactverbod dat hem was opgelegd, zou hij vorig jaar maandenlang hebben genegeerd.
Er is een beeld ontstaan van hardnekkig gedrag
Rechtbank

Hardnekkig

De verdachte zit al ruim drie maanden in voorarrest, maar zou tijdens zijn hechtenis gewoon zijn doorgegaan met het stalken van zijn ex. Volgens het OM heeft hij de afgelopen tijd vanuit de PI in totaal maar liefst 57 uur met haar gebeld. Dat zal als nieuwe verdenking aan het dossier worden toegevoegd. Hij staat in deze zaak ook nog terecht voor de recente diefstal van zeven fietsen en de display van een elektrische fiets.
Ook de rechters vinden dat er nu te weinig informatie is over de persoon van de verdachte en de manier hij moet worden bestraft. "Er is een beeld ontstaan van hardnekkig gedrag", stelde de rechtbank. De man moet psychisch worden onderzocht, omdat hij blijft doorgaan met het stalken van zijn ex en het plegen van andere misdrijven. Daarnaast wordt reclassering gevraagd om een aanvullend advies over hem op te stellen.

Maanden vertraging

De zaak zal door het extra onderzoek zeker drie maanden vertraging oplopen. De verdachte wilde niet dat zijn zaak zou worden uitgesteld, omdat hij al maanden vastzit en zo snel mogelijk zijn leven weer wil oppakken. Volgens zijn advocaat is er sprake van een eenzijdig verhaal vanuit de kant van de aangeefster. Zo zou het onmogelijk zijn om 57 uur telefonisch contact met haar te hebben, als zij dat zelf niet zou willen.
De advocaat gaat met de reclassering overleggen of er huisvesting en elektronisch toezicht (enkelband) voor zijn cliënt kan worden geregeld. Daarna wil hij de rechtbank vragen om zijn cliënt het proces in vrijheid af te laten wachten. De rechtbankvoorzitter drukte de verdachte op het hart dat hij zich ondertussen wel aan het contactverbod met zijn ex moet houden, ook wanneer zijzelf contact met hem zou opnemen.
De volgende zitting is 31 mei, dan wordt de stand van het aanvullende onderzoek besproken en wordt een nieuwe datum gepland voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.