Onbekende foto's Johan Cruijff met kunstenaar Jits Bakker opgedoken

DE BILT - Jits Bakker en Johan Cruijff hebben samen gewerkt aan een beeld waarvan een variant in het vernieuwde beeldenpark in De Bilt staat. Het beeld stelt een voetbalsliding voor. Jits was gevraagd om het beeld te maken, vlak voor het WK in Mexico in 1986. Het werd ter plekke geveild en de -omgerekend- half miljoen euro ging naar een weeshuis in Mexico-stad. Johan Cruijff was de inspiratiebron voor het beeld. Uit het privéarchief van Jits Bakker zijn onbekende foto's opgedoken van de voetballer bij het atelier.
Een park vol beelden
De zoon van Jits, kunstenaar Tibo van de Zand legt uit hoe die samenwerking ging: "Johan kwam naar het atelier en gaf Jits aanwijzingen over de houding en de beweging. Hoe voer je eigenlijk zo'n sliding uit. Johan liep ook wel met mij op de arm door de tuin. Dat is wel heel bijzonder, hij is toch een voetbalgod."
Jits laat Johan wat voorbeelden van zijn werk zien
Jits laat Johan wat voorbeelden van zijn werk zien © Stichting Jits Bakker
Het beeldenpark waar de variant staat, is onlangs heropend na flinke renovatie. De ingang is verplaatst, de paden zijn verbeterd en er zijn extra bloemen en struiken beplant. De 31 beelden zijn door Jits Bakker geschonken. Het was een grote droom van Jits dat er zo'n beeldenpark kwam.
Een van de beelden in het beeldenpark
Een van de beelden in het beeldenpark © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Tibo heeft aan het beeld van 2 paardentorso's meegewerkt: "Ik mocht hem assisteren, hij heeft me de kneepjes van het vak geleerd, hoe je een beeld opbouwd bijvoorbeeld. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar wel heel leerzaam. En het was nooit saai, er gebeurde vanalles. Hij kwam mij en mijn vriendjes ook wel ophalen van school, en dan nam hij wel eens een pan met eten mee. Met een paar vorkjes erin en dan mochten we allemaal uit die pan eten. Het was wel heel anders dan een gewoon bestaan. "
De beeldentuin van Jits Bakker op landgoed Beerschoten in de Bilt is dagelijks geopend en vrij toegankelijk.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.