UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

UTRECHT - Bij vier testraten van de GGD is afval dat mogelijk besmet is met corona op een verkeerde manier afgevoerd. Daaronder is ook een teststraat van de GGD regio Utrecht. Dat meldt het AD op basis van cijfers die bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn opgevraagd.

De teststraat van de GGD regio Utrecht maakte het volgens de inspectie het bontst. "Onder de handrem lag een plastic zak met testbuisjes die ze naar het lab zouden gaan brengen. Als er een ongeluk zou gebeuren, zouden al die testbuisjes door de auto vliegen", vertelt inspecteur gevaarlijke stoffen Frank de Baas in de krant.


Hygiënevoorschriften


"Bij andere teststraten stond er ook een afvalbak met besmettelijk materiaal pal onder de tafel met schoon testmateriaal. Daarmee voldoe je niet aan de hygiënevoorschriften."

Een woordvoerster van de GGD laat aan het AD weten dat de GGD's het al een stuk beter doen dan bij eerdere inspecties afgelopen december. "Maar het gaat nog niet overal goed. We werken aan verdere verbetering. We gaan de richtlijnen nogmaals onder de aandacht brengen bij de regios. Die hebben de verantwoordelijkheid om dit op te pakken."


Commerciële teststraten


De ILT inspecteerde ook commerciële teststraten. Daar werd in 40 procent van de gevallen een overtreding gevonden. Zo werd bij sommige teststraten bijvoorbeeld geconstateerd dat mogelijk besmettelijk afval met het gewone bedrijfsafval dreigde mee te gaan. De inspectie heeft in die gevallen het vervoer geblokkeerd.

"Wat het voor ons lastig maakt is dat commerciële testlocaties niet verenigd zijn. Je hebt geen brancheorganisatie die je erop aan kunt spreken", zegt De Baas. "Er kunnen er morgen weer vijftig coronatestlocaties bij komen", legt hij uit.

"Wat we wel kunnen doen is de leidinggevenden of directies van ondernemingen aanspreken en eisen dat er maatregelen worden genomen. Ook moeten zij aantonen dat dit in het vervolg niet meer voorkomt." Geen van de teststraten is na een overtreding stilgelegd.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -