UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Jan-Jorch (19) jongste Tweede Kamer-kandidaat: 'Tijd voor meer frisse wind'

1/2
VEENENDAAL - Met zijn 19 jaar zit hij ver onder de gemiddelde leeftijd van de huidige Tweede Kamerleden. Maar dat doet Veenendaler Jan-Jorch van Dijk weinig. Sterker nog: dat maakt volgens hem des te meer duidelijk dat tijd is voor "meer frisse wind en jeugdigheid" in het Nederlandse parlement.

 Jan-Jorch (19) staat verkiesbaar voor de BBB. Jan-Jorch (19) staat verkiesbaar voor de BBB. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

De student bedrijfskunde is de jongste kandidaat uit onze regio. Op dit moment loopt hij stage, dus het campagnevoeren moet wat tussen de bedrijven door. Dat was eerder dit jaar nog wel anders. "Door de coronacrisis had ik heel wat tijd over", vertelt Jan-Jorch. "Dus stelde ik me kandidaat voor de BoerBurgerBeweging (BBB)."

De speerpunten van die nieuwe partij sloten aan bij zijn eigen gedachtegoed. Maar de Veenendaler miste in de kandidatenlijst nog de vertegenwoordiging van jongeren. Dat was iets waarmee hij kon helpen.
In de serie Je Bent Jong en Verkiesbaar volgt RTV Utrecht elke woensdag en zaterdag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een jonge politicus uit de regio. Wie zijn ze en waar maken ze zich hard voor in de politiek? Vandaag deel 1: Jan-Jorch van Dijk (19) van de BoerenBurgerBeweging (BBB).

'Stem van het platteland'


De BBB is vorig jaar opgericht met als doel "de stem van en voor het platteland" te zijn. "Het buitengebied verschilt enorm van stedelijk gebied", vindt ook Jan-Jorch. Het platteland wordt volgens hem nog te vaak vergeten. Als voorbeeld noemt hij één van zijn speerpunten: het ov in de buitengebieden.

"Het ov is een ondergeschoven kindje en er slecht aan toe in Nederland." Vooral op het platteland wordt dat gemerkt, meent Jan-Jorch. Daar betekent slecht geregeld ov als snel inperking van je vrijheden. "Als we dat beter regelen hoef je niet steeds aan je ouders te vragen of ze je naar je opa of oma kunnen brengen als je daar even langs wilt."

Jan-Jorch spreekt hier ook uit eigen ervaring. "Als je bijvoorbeeld van Veenendaal naar Epe wilt reizen, waar veel familie van mij woont, dan ben je gewoon 2,5 uur bezig." De politicus in de dop snapt daar weinig van. "We moeten stoppen met het traditionele ov-beeld en meer inzetten op carpool, lokaal én het ov gratis maken."

Jan-Jorch (19) uit Veenendaal staat kandidaat voor de BoerBurgerBeweging.


De BBB is niet alleen voor boeren, wilt hij nog wel even benadrukken. Jan-Jorch is zelf geen boer ("ik kom uit een schildersfamilie") en hij woont ook niet in een typische plattelandsgemeente, vindt hij. "De partij heet niet voor niets de BoerBurgerBeweging. We komen gewoon op voor grote en kleinere dorpen, eigenlijk iedereen behalve de vier grootste steden."

Ik heb geen stunt in de aanbieding, ik ben gewoon de normale Jan-Jorch."
Jan-Jorch van Dijk

Jan-Jorch staat op nummer 21 van de kieslijst. De kans dat hij ook écht in de kamer terechtkomt, acht hij niet heel groot. "Ik moet daar 20.000 voorkeursstemmen voor halen. Die kans is er, maar die kans is ook heel klein."

Om die voorkeursstemmen in de wacht te slepen, heeft zijn pijlen gericht op jongeren, voornamelijk van het platteland. Hij hoopt ze te bereiken door benaderbaar te zijn en niet te dure woorden te gebruiken. "Ik heb geen stunt in de aanbieding, ik ben gewoon de normale Jan-Jorch."

"Maar je weet het niet, er kunnen altijd stunts gebeuren", besluit hij. En als Jan-Jorch zelf niet in de kamer komt, dan in ieder geval wat collega's van de BBB, hoopt hij. "En dan mag over vier jaar weer een andere jongere het stokje overnemen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -