Lactatiekundigen opgelucht dat ze weer aan het werk mogen: 'Is cruciale zorg'

Lactatiekundige Annette Noordhof aan het werk via een Zoom-verbinding
Lactatiekundige Annette Noordhof aan het werk via een Zoom-verbinding © RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - Lactatiekundigen konden na de coronapersconferentie van dinsdagavond opgelucht ademhalen: ook zij mogen vanaf volgende week dinsdag weer aan het werk. De beroepsgroep helpt moeders met het geven van borstvoeding en moest het werk net als kappers en nagelstylisten vanaf half december stilleggen. "Het is heel fijn dat ik volgende week weer kan", stelt Annette Noordhof uit Leusden.
Wie de deur van het thuiskantoor van Annette opendoet, snapt dat dit de werkplek van een borstvoedkundige is. Op het bureau ligt een knuffel in de vorm van een borst en de boekenkast ligt vol met literatuur over het geven van borstvoeding. En er staat een laptop die inmiddels al ruim drie maanden gebruikt wordt om videoconsulten mee te geven. "Ik wil af en toe in het scherm kruipen om te helpen", zegt Annette. "Het voelt ontzettend onnatuurlijk."
Lactatiekundige Annette vindt videobellen voor haar werk 'heel onnatuurlijk'

'Je wil gewoon dat ze groeit'

Vandaag zit Sanne aan de andere kant van de lijn. Zij beviel zes weken geleden van dochtertje Elin, die moeite had met drinken aan de borst en zodoende afviel. "Dat is sowieso heel naar", vertelt een emotionele Sanne die de hulp van Annette zocht. "Het was echt gruwelijk. En natuurlijk wil je dan dat ze gewoon groeit en dan stop je erin wat je erin kunt stoppen."
En zij is niet de enige. De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) schat dat er in Nederland jaarlijks zo'n 135.000 baby's zijn die samen met hun moeders "in meer of mindere mate hulp nodig hebben bij de borstvoedingsrelatie".

Ministerie: verboden om als lactatiekundige tijdens lockdown te werken

De NVL stuurde afgelopen jaar meerdere brieven naar de regering om toch aan het werk te kunnen, maar het ministerie was duidelijk: het is verboden om tijdens de lockdown als lactatiekundige te werken. De reden? Lactatiekunde is niet opgenomen in het BIG-register, wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en valt onder de niet-uitgezonderde contactberoepen.
Dat stuit de NVL nog steeds tegen de borst. "Op basis van wetenschappelijk onderzoek weten we dat de eerste duizend dagen heel belangrijk zijn voor de gezondheid in de rest van het leven", stelt bestuurslid Marianne Vanderveen.

'Schokkend dat ons werk gelijk wordt gesteld met kappers'

"De overheid heeft verschillende programma's en campagnes die zeggen daarop in te haken, maar wat moeten we met al die mooie woorden?", vertelt Vanderveen. "Wij vinden het tamelijk schokkend dat het belang van ons werk gelijk wordt gesteld met dat van kappers en nagelstylisten. De kapper kun je uitstellen, maar de borstvoedingsrelatie tussen moeder en kind niet."
Hoewel de vereniging blij is dat haar leden weer aan het werk kunnen, werkt het bestuur toch nog aan een brief richting de overheid. "Voor het moment dat we eventueel opnieuw in een soortgelijke situatie terechtkomen moeten we als cruciale zorg worden aangemerkt", stelt Vanderveen.