Zwaar gefrustreerde marktkooplieden naar de rechter: 'We snappen het beleid niet meer'

PROVINCIE UTRECHT - Marktkooplieden met non food-kramen mogen nog altijd niet aan de slag en een stip aan de horizon is er niet. Daarom stappen de ondernemers naar de rechter. "Wij snappen het beleid niet meer. Laat ze ons nu maar eens uitleggen waarom de non-food niet welkom is op de markt", stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVA).
Op de persconferentie van dinsdagavond sprak premier Rutte met geen woord over de benarde situatie waarin duizenden marktondernemers verkeren. En dat steekt. "Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is. We hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan en zelfs nog veel meer dan dat", aldus Martie Bleeker, secretaris van de CVAH.
"Ik maak me druk over de toekomst van de markt. Er is onmacht en onvrede", zegt kledingverkoper Pinka Gautam, die normaal gesproken wekelijks op de markt staat in IJsselstein. "We hopen dat met de gang naar de rechter het probleem weer meer onder de aandacht komt en dat de politiek naar ons luistert."

Oneerlijk

Het beleid is niet eerlijk, vinden de marktkooplieden. Ondernemer Gautam ziet bijvoorbeeld wel veel non-foodproducten in de schappen bij supermarkten. Ook mogen winkeliers buiten producten verkopen via click & collect en horeca-ondernemers kunnen buiten voor hun zaak eten en drinken aanbieden. "Buiten mag kennelijk dus meer. Maar wij op de markt staan al buiten en dat mag dan niet."

Pilot

Sinds vorige week is Gautam met de gemeente IJsselstein in gesprek over een pilot, waarbij marktkooplieden aansluiten bij de afhaalregeling click & collect, waar winkeliers de afgelopen weken al gebruik van konden maken. "Veel gemeenten kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Een compliment voor de ambtenaren in IJsselstein, want die regelen als enige gemeente iets soortgelijks voor ons. Daardoor kan ik één dag in de week toch nog op pad, maar verder is het de tijd uitzingen."
De marktkooplieden zijn niet de enigen die ontevreden zijn met de maatregelen. Ook de horecabranche stapt naar de rechter. "In het begin was er berusting en deden we met zijn allen zoveel mogelijk om deze pandemie te bestrijden. Maar na een jaar is dit niet meer te doen", zegt Gautam.
Komende maandag dient de zaak naar verwachting bij de civiele rechter in Rotterdam.