UMC leidt nieuw pandemie-onderzoek, Kamer wil terrassen open en Utrechtse verpleeghuizen hard getroffen

PROVINCIE UTRECHT - De dag na de persconferentie heerst er zowel opluchting als teleurstelling. Er mag íets meer, maar nog lang niet alles. En met de besmettingscijfers gaat het ook niet de goede kant op. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws van vandaag, met onder meer veel besmettingen in Utrechtse verpleeghuizen, GGD vraagt aandacht voor vaccinatieprotocol en de Tweede Kamer wil de terrassen weer openen.

Nieuw UMC Utrecht naar toekomstige pandemieën

Het UMC Utrecht gaat een groot Europees onderzoek coördineren waarmee toekomstige virusuitbraken sneller kunnen worden aangepakt. Voor het onderzoek is een Europese subsidie van 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor vijf jaar. Bij de alliantie zijn ruim tweeduizend centra aangesloten in meer dan veertig Europese landen.
"Door internationale samenwerking kan sneller gereageerd worden op infectieziekten die een gevaar vormen voor de volksgezondheid", schrijft het ziekenhuis op hun website. Arts-microbioloog Marc Bonten is één van de onderzoeksleiders. Andere Nederlandse ziekenhuizen die betrokken zijn, zijn het Erasmus MC uit Rotterdam en het Amsterdam UMC.

Dierentuinen trekken aan de bel

Alleen als de dierentuinen open kunnen, wordt hun financiële positie veiliggesteld. Het is nog maar de vraag of de parken het kunnen uithouden met de steun die ze nu van het Rijk krijgen, zeggen dierentuinen tegen RTV Utrecht.
Het doet directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark pijn om de poorten gesloten te houden op deze mooie dag in de voorjaarsvakantie. "Normaal gesproken zou het nu bomvol zijn hier, maar we moeten dicht blijven."
Dierentuinen blij met steunpakket, 'maar wat pas echt helpt is open kunnen'

Tweede Kamer wil terrassen openen

Wat is het een mooie dag om op een terrasje neer te ploffen. Het mooie weer zorgt ervoor dat mensen massaal naar buiten gaan, en dat brengt het vraagstuk over het openen van de terrassen weer op tafel. Een meerderheid in de Tweede Kamer voegt zich bij de suggestie van de VVD en het CDA om de terrassen te openen, zodat mensen niet hutje mutje in een park gaan zitten.
In de Tweede Kamer werd vandaag gedebatteerd over de nieuwe coronamaatregelen, of beter gezegd de versoepelingen. Demissionair premier Rutte ziet een opening van de terrassen niet zitten, omdat die versoepeling "een aanzuigende werking zou hebben".

Veel coronabesmettingen in verpleeghuizen in Utrecht

De provincie Utrecht behoort tot de koplopers als het gaat om coronabesmettingen in verpleeghuizen. Sinds het begin van de uitbraak vorig jaar, zijn in onze regio ruim 3000 besmettingen geteld.
In onze provincie waren er 271 uitbraken van het virus bij verpleeghuizen. Soms waren er meerdere uitbraken bij één Janneke Louisa is bestuurder bij Present. Bij de zorglocatie in Leerdam ging het afgelopen najaar helemaal mis. Negen van de 24 bewoners kwamen te overlijden. 3.159 bewoners van verpleeghuizen raakten besmet het virus. 586 mensen overleefden dat niet en stierven aan de gevolgen van corona.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd oordeelde dat ouderenorganisatie Present steken heeft laten vallen. Dat kwam hard aan, ook bij de medewerkers. De zorginstelling trekt lessen uit het afgelopen jaar, vraagt zich af of al het leed voorkomen had kunnen worden.
Veel coronabesmettingen in verpleeghuizen in Utrecht

Hoe breng je een complexe boodschap aan het volk?

De versoepelde corona-maatregelen hebben niet alleen maar vrienden gemaakt. Zo kunnen sportschoolhouders en restauranteigenaars niet begrijpen dat zij niet open mogen. Het is een lastige opgave om ook bij deze groepen voor draagvlak te zorgen voor de gekozen koers, zegt Jasper Benus van communicatiebureau Dietz.
"Aan de ene kant heb je de boodschap: 'We moeten dit samen doen'. Maar grote groepen hebben het gevoel dat ze nu worden buitengesloten. Dat is moeilijk te verpakken," zegt Benus.
John de Wit, hoogleraar interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit Utrecht, zegt dat het belangrijk is om deze groepen ook (financiële) ondersteuning te blijven bieden. Hij zag zelf in de persconferentie wél een lange termijnperspectief: "De combinatie van vaccineren en testen zal het mogelijk maken om stapsgewijs tot versoepeling te komen."
Hoe zorg je voor draagvlak als je geen leuke boodschap hebt?

344 nieuwe coronabesmettingen in de provincie

De afgelopen dag zijn er in onze provincie 344 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Vier mensen overleden aan het virus en vijf regiogenoten werden opgenomen in het ziekenhuis. Utrecht is de veiligheidsregio met de meeste nieuwe coronabesmettingen.
De cijfers kunnen vertekenend beeld geven, omdat er in Bunschoten veel meer wordt getest. Daar loopt een pilot om in zes weken alle inwoners te testen, ook de mensen zonder klachten.
Het weekgemiddelde ligt in onze provincie op 289 nieuwe coronabesmettingen per dag.

GGD vraagt aandacht voor coronavaccinatie

De GGD regio Utrecht verspreidt op sociale media een filmpje om aandacht te vragen voor de coronavaccinatie. In een video wordt uitgelegd hoe het proces precies in zijn werk gaat.

Teleurstelling én opluchting bij ondernemers na persconferentie

Hoewel al veel versoepelingen waren uitgelekt, zaten toch veel ondernemers gespannen voor de buis gisteravond. Demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge hadden goed nieuws voor de kappers en schoonheidsspecialisten, maar voor horeca is er nog weinig licht aan het einde van de tunnel.
Verslaggever Richard Grootbod was vanmorgen bij Harold Wennink van restaurant VROEG in Bunnik. Hij is erg teleurgesteld. Wennink snapt wel dat de Koninklijke Horeca Nederland naar de rechter stapt om een beter steunpakket en heropening af te dwingen. "Het wordt steeds uitzichtlozer."
Bij schoonheidssalon Beauty Sportief treft onze verslaggever een hele andere stemming aan. Eigenaresse Joyce Golverdingen vindt het fijn dat ze weer open mag. "Superblij!", reageert ze. "Ik ben ook echt opgelucht, het was zo'n onzekere tijd. De boekingen stromen al binnen."
De burgemeester van Vijfheerenlanden, Sjors Fröhlich, steekt horeca-ondernemers een hart onder de riem door een oproep om lokaal te kopen.