Veel besmettingen in verpleeghuizen regio Utrecht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht kwamen het afgelopen coronajaar relatief veel besmettingen voor onder bewoners van verpleeghuizen. Naast veiligheidsregio's in Brabant, Rotterdam, Den Haag en de Zaanstreek voert onze regio mede de ranglijstjes aan.
RTV Utrecht blikt terug met enkele locaties in de provincie waar een uitbraak plaatsvond. Daaruit komt naar voren dat maanden later oorzaken nog steeds onduidelijk blijven en dat ondanks alle maatregelen het virus niet buiten de deur te houden valt. "Het is een kwestie van mazzel hebben, of niet."
Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat 586 mensen stierven aan corona in een verpleeghuis. Verder zijn er bij 271 verpleeghuizen (herhaalde) uitbraken geteld. In totaal leverde dat 3.159 bewoners met besmettingen op. Deze stijging van besmettingen lijkt door vaccinaties wel steeds verder af te nemen.

Leerdam

Onder andere in Leerdam liep het in het najaar uit de hand. Bij een locatie van zorgorganisatie Present aan het Meesplein kwamen 9 van de 24 van de bewoners te overlijden. Uit onderzoek blijkt dat 7 sterfgevallen aan corona te wijten vielen. Ook kreeg Present een tik op de vingers van de gezondheidsinspectie omdat medewerkers hygiënemaatregelen niet goed toepasten.
"In theorie kun je van alles droog oefenen, maar in de praktijk loopt het toch anders", blikt bestuurder Janneke Louisa terug. "Het toepassen van beschermende middelen is veel ingewikkelder dan bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Daar doe je na afloop van je dienst je beschermende kleding weer uit. In onze verpleeghuizen wonen mensen en moet je voortdurend wisselen van vieze naar schone ruimtes."
De eenzaamheid stak onmiddellijk de kop op.
Michiel Moes, zorgorganisatie QuaRijn
Ze kijkt terug op de lessen die zijn geleerd van de uitbraak op het Meesplein. In maart wordt daarover nog een intern onderzoek gepubliceerd. Maar ondanks de kritiek ziet ze ook dat er veel is verbeterd. Louisa is trots dat haar team 'alles op alles' zet om de situatie te verbeteren.
"Onze beoordelingen waren altijd prima", stelt Louisa. "Maar dit is nu eenmaal het verhaal met Covid: onder spanning zie je dingen die opeens aan het licht komen die eerder niet aan het licht kwamen."

Bunnik

Ook in Bunnik was een heftige uitbraak van het coronavirus bij verpleeghuis Bunninchem. Begin november raakten daar 16 personen besmet. Hoeveel mensen daarna werden aangestoken of kwamen te overlijden wil zorgorganisatie QuaRijn in overleg met de cliëntenraad niet zeggen. Regiomanager Michiel Moes wil desgevraagd wel terugkijken op de periode in november.
In de praktijk loopt het toch anders.
Janneke Louisa, zorgorganisatie Present
"Het is glad ijs om te zeggen 'daar zat het hem in', want daar moet je veel meer onderzoek naar gaan doen en dat gebeurt niet", aldus Moes. Volgens hem was de uitbraak niet alleen lichamelijk maar ook een mentale klap.
Daarom is afgesproken om in de toekomst nooit meer de deuren volledig te sluiten voor bezoek. Een moeilijke maar duidelijke afweging aldus Moes. "De eenzaamheid stak onmiddellijk de kop op. En we hebben nog altijd te maken met het leven en menselijke waardigheid."
De les die QuaRijn trekt ligt voor de hand, maar daar valt volgens Moes niet meer aan te doen. "Heel goed isoleren, zorgen dat alle gevallen die positief zijn heel goed beschermd worden verzorgd. Dat is het maximaal haalbare."

Vleuten

Bij het Gastenhuis in Vleuten lijkt dat tot de dag van vandaag nog de vruchten af te werpen. Op de zorglocatie met zo'n twintig dementerende bewoners is niemand besmet geraakt. Bezoek was in beperkte mate in de tweede golf gewoon welkom.
Toch werden vier van de dertig medewerkers wel ziek. Toen ze daarachter kwamen, bleef het besmette personeel thuis, maar voor zorgverlener Diana de Jong is het een raadsel hoe het daarbij is gebleven. "Die zijn er dus schijnbaar op tijd tussenuit gestapt en dat voelt ook echt als mazzel."
"Wat bij ons daarnaast mogelijk kan schelen is dat we met een heel vast team werken", aldus de Jong. "Je hebt daardoor minder wisselingen en minder doorstroming. Ook is het hier klein en afgebakend. Maar je ziet ook gewoon in Amersfoort hoe hard het kan gaan."
De Jong schrijft het succes ook toe aan het vaccineren. Daarmee komt volgens haar hopelijk snel een eind aan een lange gespannen periode. Vandaag krijgen de laatste bewoners hun eerste prik.