Cel en tbs voor man uit Maarn die echtgenote en mantelzorger met dood bedreigde

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MAARN - Een 55-jarige man uit Maarn is veroordeeld tot tien maanden cel en tbs met voorwaarden. Hij heeft zijn echtgenote, een mantelzorger en een buurvrouw ernstig bedreigd, vindt de rechter. Ook is hij schuldig aan bezit van vuurwapens en munitie.
"Ik schiet je familie kapot en daarna jou", zou André de J. meerdere keren tegen zijn vrouw hebben gezegd. Ook een mantelzorger die bij het stel in huis woonde zou door hem met de dood zijn bedreigd. "Ik weet je altijd te vinden, je gaat hartstikke dood. Een klein gaatje voor en een groot gaatje achter", zou verdachte tegen hem hebben gezegd, terwijl hij een vuurwapen op de mantelzorger richtte.

Geen dwangverpleging

Het vonnis van de rechtbank is iets milder dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie vroeg de rechtbank twee weken geleden om de verdachte te veroordelen tot tbs met dwangverpleging. In dat geval zou hij waarschijnlijk nog langer voor behandeling in een gesloten kliniek moeten verblijven.
Volgens deskundigen heeft De J. meerdere stoornissen en is de kans op herhaling groot als hij niet wordt behandeld. De rechtbank houdt er ook rekening mee dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor de bedreigingen. "Integendeel, verdachte legt de schuld volledig buiten zichzelf en zou volgens zijn eigen verklaring door anderen, waaronder zijn schoonfamilie, een loer worden gedraaid", zegt de rechtbank.

Geen schadevergoeding

Het OM verdacht de man ook van dwang, omdat hij zijn vrouw ruim vier jaar lang niet zou hebben toegestaan om zonder toestemming het huis te verlaten. Zij mocht volgens het OM met niemand afspreken en moest na haar werk en het boodschappen doen direct naar huis komen. Maar volgens de rechtbank is niet bewezen dat dit zo ernstig was dat het strafbaar zou zijn.
De drie slachtoffers eisten in totaal duizenden euro's schadevergoeding van de verdachte. Zijn inmiddels ex-vrouw vorderde maar liefst 25.000 euro. Maar die vorderingen zijn door de rechtbank allemaal afgewezen. Wel legt de rechtbank de verdachte een contactverbod van vijf jaar met de slachtoffers op. Ook mag hij niet in de buurt van hun woningen komen.
Verdachte en OM hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als zij het niet eens zijn met het vonnis.