UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

'Contactberoepen weer aan de slag', weekgemiddelde stijgt en testlocatie in Bunschoten beklad

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het is de dag waarop het kabinet bekendmaakt welke coronamaatregelen worden versoepeld en welke juist niet. Voor de contactberoepen zou er nu eindelijk goed nieuws zijn. Dat en meer lees je in het overzicht Corona vandaag.


Weekgemiddelde in Utrecht stijgt


Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn in de provincie Utrecht 272 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 289 ligt, blijkt uit cijfers van het RIVM. Daarmee is het weekgemiddelde iets toegenomen. Tussen 10 februari en 16 februari waren er gemiddeld 265 nieuwe besmettingen per dag.

De cijfers kunnen vertekenend zijn omdat in de afgelopen week ook meer is getest. In de provincie kende Bunschoten met 153 besmettingen relatief gezien het hoogste aantal nieuwe coronagevallen. Maar in die gemeente loopt een pilot om in zes weken tijd zoveel mogelijk inwoners te testen.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6035160d437ff]

Ook landelijk gemiddelde stijgt, maar aantal testen neemt ook toe


In heel Nederland werden er 3846 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 4282. Daarmee is wel de wekelijkse afname van het aantal besmettingen dat eind december in gang werd gezet ten einde. Het RIVM registreerde in de afgelopen week 29.977 positieve testresultaten, 19 procent meer dan de week daarvoor. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het aantal mensen dat zich liet testen met 38 procent toenam.

De cijfers verschijnen slechts enkele uren voordat het kabinet naar verwachting diverse versoepelingen van de coronamaatregelen zal bekendmaken. Het RIVM stelt vast dat Nederland in "een kwetsbare positie" zit. "Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames, weer toenemen", waarschuwt het instituut. Het RIVM spreekt dan ook nu van een derde golf.


Premier Rutte kondigt vier versoepelingen aan


Op de langverwachten persconferentie kondigde premier Mark Rutte aan "heel voorzichtig wat meer risico" te nemen. Leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen per 1 maart weer gedeeltelijk naar school. Contactberoepen mogen weer aan de slag per 3 maart, met uitzondering van de sekswerkers.

Ook winkelen mag weer vanaf 3 maart, al moeten klanten zich wel vier uur van tevoren aanmelden en mogen er ook maximaal twee klanten tegelijk zijn. Teamsport wordt buiten weer toegestaan voor iedereen tot en met 26 jaar, maar er mogen geen wedstrijden in competitieverband worden gespeeld.

De avondklok wordt verlengd tot 15 maart, op 8 maart is de eerstvolgende persconferentie. Lees hier meer over de versoepelingen.


Versoepeling bij teamsport leidt tot scheve situaties


Wat nu als je ouder bent dan 26 jaar, maar de rest van je teamgenoten zijn wel jonger? Bij een damesteam van hockeyclub Phoenix in Zeist is dat precies het geval. De meeste spelers mogen straks weer het veld op, maar niet allemal.

Fleur ter Berg is net een paar maanden 28 één en baalt enorm: "Wat als ik straks in de groepsapp lees: 'Wat hebben we weer lekker getraind'. Terwijl ik braaf thuiszit. Dat kan toch niet? Het voelt een beetje alsof ik niet ben uitgekozen met een clubje op school."


Geen coronabesmettingen tijdens proefcongres in Utrecht


Er zijn geen coronabesmettingen geweest tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Het gaat daarbij om een congres dat op maandag 15 februari werd gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. Later werd wel bekend dat een medewerker een corona had.

Volgens een woordvoerder is het "vrijwel zeker" dat de vrouw niet tijdens het experiment besmet is geraakt. "Zij is de zaterdag voor het evenement nog negatief getest en moet dus daarna besmet zijn geraakt, waarschijnlijk dus zaterdagavond of zondag. De medewerker kreeg na het evenement in het Utrechtse Beatrix Theater klachten, liet zich testen en kreeg een positieve uitslag."


'Twee weken eerder dat vaccin en mijn moeder had nog geleefd'


Nu er door een grote corona-uitbraak 22 bewoners van het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, zijn er vragen bij familieleden. "Ik ben geen medicus, dus zeker weten doe ik het niet", zegt Peter Storm die zijn moeder verloor. "Maar mijn vermoeden is: twee weken eerder dat vaccin en mijn moeder had nog geleefd. Ik begrijp dat het een aantal weken duurt voordat het werkt. Die weken zijn haar niet gegeven."

Peter Storm over zijn moeder: "Ze was een levenslustig iemand"Coronatestlocatie in Bunschoten beklad


In Bunschoten is een teststraat beklad aan de Plevier, vlak naast de Immanuelkerk. Op de tentdoeken staan teksten en symbolen, waaronder het symbool voor anarchisme. "We zijn natuurlijk verbijsterd, dit is waar we met z'n allen niet op zitten te wachten", zegt manager teststraten Joop Blok van de GGD regio Utrecht.

Het is de eerste keer dat een teststraat wordt beklad in de regio Utrecht. Ook het gemeentehuis en begraafplaats Memento Mori aan de Bikkersweg werden beklad. Er is aangifte gedaan van vandalisme. Het testen heeft door de acties geen vertraging opgelopen.Studenten willen meer perspectief


De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat het kabinet ook studenten van hogescholen en universiteiten uitzicht biedt op versoepelingen van de coronamaatregelen. "Studenten van hogescholen en universiteiten vallen bij bosjes neer, maar daar trekt het kabinet zich niks van aan. De hogescholen en universiteiten blijven namelijk dicht zonder enig perspectief", zegt LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.

Naar verwachting maakt premier Rutte dinsdagavond bekend dat middelbare scholieren deels weer naar school kunnen. De LSVb vraagt zich af waarom het hoger onderwijs nu buiten wordt gesloten, terwijl het geen groot coronarisico zou vormen en het mentale welzijn van studenten onder immense druk staat.


Utrecht aantrekkelijkste stad, ook in coronatijd


Amsterdam is in coronatijd voor de gemiddelde Nederlander minder aantrekkelijk geworden, terwijl Utrecht juist het populairst is. Dat blijkt uit een onderzoek onder 77.500 Nederlanders door onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy. Waar Amsterdammers reuring in de stad missen door de lockdown, is de Utrechter nog steeds behoorlijk tevreden.

"Als het coronaslot weer wordt geopend, verheugt men zich op een bezoek aan deze vriendelijke stad met zijn aantrekkelijke cultuursector. Ook kijkt men uit naar het rijke winkel- en horeca-aanbod in het historische centrum', verklaart merkadviseur Hendrik Beerda de toppositie van Utrecht. Uit de onderzoekscijfers blijkt verder dat de Nederlandse bevolking van Utrecht de grootste groei in populariteit verwacht.


Meer klachten over pakketbezorgers na coronadrukte


Het aantal klachten over pakketbezorgers is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat
de Consumentenbond voor het derde jaar op rij heeft uitgevoerd. Er werd in coronajaar 2020 fors meer online besteld, omdat de winkels dichtwaren door de lockdowns.

De bond kreeg 13.000 klachten binnen over de bezorging. Dat zijn er 4000 meer dan een jaar eerder, een stijging van 44 procent. Demeeste klachten gingen over niet bezorgde pakketten (24 procent), gevolgd door klachten over onterechte 'niet thuis-meldingen' (21 procent).


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -