'Twee weken eerder dat vaccin en mijn moeder had nog geleefd'

AMERSFOORT - Natuurlijk, zeker weten doe je het nooit. Maar als zijn moeder en de andere bewoners van het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort eerder waren gevaccineerd, was het nooit zover gekomen, denkt Peter Storm. "Die grote voorrangsrace om vaccinaties moet afgelopen zijn."
Storm: 'Als we op tijd waren begonnen met vaccineren en de goede prioriteiten hadden gesteld, dan sluit ik niet uit dat mijn moeder daar nu nog vrolijk rondliep in de tuin en had genoten van dit mooie weer'
Storm: 'Als we op tijd waren begonnen met vaccineren en de goede prioriteiten hadden gesteld, dan sluit ik niet uit dat mijn moeder daar nu nog vrolijk rondliep in de tuin en had genoten van dit mooie weer' © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
"Ik ben natuurlijk verdrietig, maar ook boos. Dat kan ik niet ontkennen. Het is verschrikkelijk wrang", zegt Storm. "30 januari werd het hele huis geprikt en 5 februari kregen we het eerste mailtje, dat er 26 besmettingen waren. 8 februari kregen we een mail dat ook op de woongroep waar mijn moeder zit een besmetting was en dan op 15 februari kwam het fameuze persbericht: 70 besmettingen en twee overlijdens, wat later nog is opgelopen tot tien en inmiddels op 22 staat."
Op 30 januari kregen de bewoners van het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort hun eerste prik. Maar twee weken later raasde het coronavirus alsnog door het verpleeghuis en gisteren werd bekend dat er in een week tijd al 22 bewoners zijn overleden. Een van hen is de moeder van Peter Storm. Afgelopen zaterdag overleed ze op 89-jarige leeftijd. Omdat ze niet getest wilde worden, kunnen de artsen niet met 100 procent zekerheid zeggen of ze is overleden aan corona, maar "daar heeft het alle schijn van", aldus haar zoon.
De hoop in het verpleeghuis was gevestigd op het vaccin. "Ik ben geen medicus, dus zeker weten doe ik het niet. Maar mijn vermoeden is: twee weken eerder dat vaccin en mijn moeder had nog geleefd. Ik begrijp dat het een aantal weken duurt voordat het werkt. Die weken zijn haar niet gegeven."
Peter Storm is boos en verdrietig dat zijn moeder te laat werd gevaccineerd.

Frietje eten

Een week voor afgelopen zaterdag, toen de grote corona-uitbraak in het verpleeghuis ook zijn moeder fataal werd, werd ze ziek. "Ze had pijn aan haar hele lichaam, had koorts en een lage saturatie. De laatste week sliep ze veel, bij aanraking had ze pijn. Ze was helemaal uit haar doen. Hoewel ze flink dement was, is dit niet iets wat ze een keer in de zoveel tijd had."
We gingen nog weleens een frietje eten in de winkelstraat, daar had ze het grootst mogelijke plezier in.
Peter Storm, nabestaande
Niemand kan zeggen hoe lang zijn moeder nog had geleefd, maar volgens Storm voelde zij zich prima in het St Elisabeth. "Ze dribbelde vrolijk rond daar, in de tuin. Ze kreeg bezoek van familie, je kon met haar de stad in. We gingen nog weleens een frietje eten in de winkelstraat. Daar had ze het grootst mogelijke plezier in. De laatste maanden nam de verwarring wel toe. Ze was ook weleens boos. Dat zie je vaker bij demente mensen, dat ze de grip aan het kwijtraken zijn. Maar ze was een levenslustig iemand. Ze leefde in het nu en was niet aan het wachten op haar laatste moment. Niet voordat ze ziek werd."

Kille woede

Storm is kritisch op het vaccinatiebeleid van de overheid. Dat het zolang duurde voordat er überhaupt begonnen werd met vaccineren, en - misschien wel nog erger - dat niet iedereen netjes op zijn beurt wacht. "Als je dan in januari leest dat het grote voordringen begonnen is. Verhalen over een zorginstelling waar vaccins geregeld zijn - niet alleen voor het zorgpersoneel maar voor al het personeel, tot de managers aan toe - dan voel ik een kille woede. We zijn allemaal kwetsbaar voor dit virus, ik ook met mijn 59 jaar, maar ik wacht ook keurig op mijn beurt."
Voor mevrouw Storm was het te laat, ondanks alle hoop na het vaccin. "Als we op tijd waren begonnen met vaccineren en de goede prioriteiten hadden gesteld, dan sluit ik niet uit dat mijn moeder daar nu nog vrolijk rondliep in de tuin en had genoten van dit mooie weer."