Verkiezingsposters plakken raakt uit de gratie: 'Het was een leuk stukje folklore'

PROVINCIE UTRECHT - Het is in verkiezingstijden een vertrouwd beeld: politieke partijen die op pad gaan met de lijmkwast en een stapel posters. Plakken maar! Maar de traditie lijkt langzamerhand uit te sterven. Steeds meer gemeenten in de provincie Utrecht schaffen voorgedrukte verkiezingsborden aan waardoor zélf posters plakken niet meer mogelijk is.
"Het was elke keer weer gedoe met dat plakken", vertelt Erwin Bregman die in de gemeente Woerden de verkiezingen in goede banen leidt. "Elke verkiezing had je wel een 'plakoorlogje'. Dan werd er gevraagd of je wilde handhaven. Maar daar valt niet op te handhaven, want dan hing er weer een andere poster overheen."
Voorgedrukte verkiezingsborden in Utrecht, Hoograven.
Voorgedrukte verkiezingsborden in Utrecht, Hoograven. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Woerden besloot daarom om tien hypermoderne verkiezingsborden aan te schaffen. Die zijn voorgedrukt met alle posters van de 31 partijen die in de provincie Utrecht meedoen. Bregman: "Dit is het verkiezingsbord 2.0.: weersbestendig, recyclebaar en op een goede hoogte zodat er niet overheen geplakt wordt."

Plakincidenten

Net als Woerden deed eerder de gemeente Stichtse Vecht het posters plakken al in de ban, omdat er te veel 'plakincidenten' plaatsvonden. Politieke partijen kunnen wel, met een vergunning, een spandoek ophangen. De PvdA ondervond onlangs dat dat ook niet ideaal is. Hun verkiezingsspandoek werd gestolen.
Steeds meer gemeenten kiezen voor voorgedrukte verkiezingsborden
In de stad Utrecht werden de traditionele plakborden een paar geleden wegbezuinigd. Nu zijn ze er tóch weer maar dan wel voorgedrukt, net als in Woerden. En dat vindt fantatieke plakker en Utrechts SP-raadslid Tim Schipper jammer. "Ik had 'm liever zelf opgeplakt hoor. Hij hangt er strak, maar het is half werk."

Plakken bij -3

Voor Schipper is het posters plakken juist het hoogtepunt van de verkiezingscampagne. "Het was een leuk stukje folklore, dat plakken. Dan ging je met een paar mensen op pad, laddertje en plaksel mee, en gaan. Voor mijn part bij -3, maar het was gewoon gezellig. En je kwam nog eens conculega's tegen. We kunnen toch al zo weinig doen in deze coronatijd en plakken kon juist nog wél."
De vraag is wel of zo'n poster in deze tijden van social media en online campagne vieren nog wel zo effectief is. Bregman: "Men loopt nu meer op straat, het wordt mooi weer. Dit is iets tastbaars, je kunt het zien. En er over doorpraten op een bankje verderop."
Schipper: "Mensen moeten toch weten dat er verkiezingen zijn? En niet iedereen zit op social media. En alles wat je kunt doen om de opkomst te bevorderen is wat ons betreft winst."

Vrije plakplaatsen

Niet alle gemeenten hebben het traditionele plakken afgeschaft. In Vijfheerenlanden of IJsselstein bijvoorbeeld. Daar kunnen partijen gewoon nog met de kwast op pad. En ook in Woerden en Utrecht mogen fanatieke plakkers hun posters op een aantal plekken kwijt. Op de 'vrije plakplaatsen' loop je dan wel weer het risico dat je wordt overgeplakt door een politieke of commerciële partij.