UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Ook de beautybranche mag weer open: 'Ik durf het bijna niet te geloven'

1/6
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Niet alleen kappers, ook andere contactberoepen kunnen volgende week weer aan de slag. Het gaat volgens Haagse bronnen om schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, masseurs en rij-instructeurs. Alleen de sekswerkers mogen nog niet.

"Ik durf het nog bijna niet te geloven", reageert Joyce Golverdingen, eigenaar van Beauty Sportief in Bunnik. "Ik geloof het pas als ik het Rutte vanavond zelf hoor zeggen, niet eerder. Veel te bang voor een dode mus, haha!"

 De schoonheidsalon in Bunnik. De schoonheidsalon in Bunnik. | Foto: Beauty Sportief Golverdingen

Van nagels tot harsen, Joyce kan zo'n beetje alles. Er zijn zeker klanten geweest die haar appte de afgelopen tijd met de vraag of ik ze niet stiekem even kon harsen. "Maar daar begin ik niet aan. We moeten het met zijn allen doen en ik wil geen risico lopen. Je mag een mooie pincet bij me komen kopen' appte ik dan terug, haha."


Zware maanden


Sinds december is de beautybranche dicht. Het zijn voor Joyce zware maanden geweest, zowel emotioneel als financieel. "De laatste dag dat we open mochten zijn hebben we heel de avond doorgehaal. Ik heb twee meiden in dienst en stagiaire. Die lonen heb ik door moeten betalen, dan loop je wel leeg hoor."

Vorig voorjaar vroeg ze steun aan bij de regering, maar nu blijkt dat ze een deel daarvan moet terugbetalen. "Dus een recentere steunregeling heb ik even aan me voorbij laten gaan. Terwijl deze maanden, januari en februari, al erg duur zijn. Alle verzekeringen moet je dan betalen en dat is een flinke kostenpost.'" Gelukkig werkt haar man ook. "Anders hadden we flink op mijn spaargeld moeten interen maar het wordt wel krap. Ik ben thuis maar zelf gaan schilderen en klussen, ik wilde echt bezig blijven."


Voorbereid


Ook bij Body & Vital Medispa in Houten is het heugelijke nieuws vanmiddag met een grote glimlach ontvangen. "We zijn heel blij natuurlijk. Het was even afwachten wat er zou gaan gebeuren, maar we zijn er klaar om volgende week weer open te gaan. Daar waren we al op voorbereid. De zaak staat er piekfijn bij."

Branchevereniging ANBOS is blij dat de schoonheidsspecialisten weer open mogen. Voorzitter Jantine van ' t Klooster ging daar al wel vanuit, maar noemt het toch een enorme opluchting. "Het belangrijkste is dat mensen weer door kunnen en er weer perspectief is. Dit is zo'n last die van onze schouders valt."

Mensen begonnen echt de hoop te verliezen"
Branchevereniging ANBOS

Van ' t Klooster hekelt wel de manier waarop ondernemers vooral via de media moeten horen of ze wel of niet aan de slag mogen. "De kappers wisten het vorige week al, maar wij zitten al de hele dag in onzekerheid. Het is een heel onzekere, zeer gespannen periode in onze branche. Mensen begonnen echt de hoop te verliezen."

ANBOS zegt dat het al langer volgens hygiëneprotocollen werkt die vorig jaar zijn ontwikkeld en voorziet dan ook geen problemen om veilig en verantwoord open te kunnen gaan. Volgens de vereniging werken schoonheidsspecialisten een-op-een en op afspraak, met een registratieplicht en in aparte behandelruimtes


Kappers


De tondeuse van kapper Richard Lucassen uit Bunschoten-Spakenburg doet het nog. Gelukkig, want hij kan topdrukte verwachten de komende tijd. "De telefoon staat roodgloeiend", vertelde hij vanmorgen op Radio M Utrecht.

Kapper Richard Lucassen vertelde vanochtend op Radio M Utrecht over de mogelijke opening: 'De telefoon staat roodgloeiend.'


Ook Lucassen heeft een zware tijd achter de rug. "Het heeft heel veel geld gekost. Ik heb personeel moeten doorbetalen uit mijn eigen portemonnee. Je moet je reserves aanspreken om ze te kunnen betalen. Je kunt iemand niet zomaar ontslaan - dat kost ook geld. En dat wil je ook niet. We zijn een erkende leerschool en ik heb de meeste van mijn zeventien medewerkers zelf opgeleid. Die laat je niet zomaar gaan. Toen Rutte zei dat er een fatsoenlijke tegemoetkoming zou komen, hadden we even hoop. Maar het bleek bij lange na niet toereikend."

In de tussentijd heeft hij online trainingen gegeven voor kappersmerk Goldwell. "Vanmiddag geef ik weer een training. Dit is één van de modellen die klaar zit", wijst hij naar een plastic pop met een weelderige bos krullen. "Zo kunnen we weer een nieuwe lichting opleiden." En dan is - voor hen - te hopen dat zij straks weer in een geopende kapperszaak hun nieuwe vak kunnen uitoefenen.

 Kapper Richard Lucassen gaf in de tussentijd online trainingen, maar mag als het goed is volgende week weer open. Kapper Richard Lucassen gaf in de tussentijd online trainingen, maar mag als het goed is volgende week weer open. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod

Petronella Koelewijn-Beekhuis is eigenaresse van een beautysalon in Spakenburg. Dolblij is ze. Maar vanmorgen was ze nog in mineur. "Straks mag ik naar mijn kapster toe, maar diezelfde kapster mag bij mij niet terugkomen voor een behandeling", verzuchtte ze zonder te weten dat er heel goed nieuws op komst was.

 Petronella in haar zaak in Spakenburg. Petronella in haar zaak in Spakenburg. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod

Half december moest ze de deuren sluiten - net de drukke tijd voor de feestdagen. "Half maart moesten we dicht voor de eerste lockdown. Dat is nu bijna een jaar geleden. Ik voelde me lamgeslagen. Het vak wat je zo graag uitoefent, mag je ineens niet meer doen."

Petronella Koelewijn van Relax & Care in Bunschoten was vanmorgen nog in mineur


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -