UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein op zoek naar oude schoolfoto's

1/2
NIEUWEGEIN - Een tiental scholen in Nieuwegein is toe aan vernieuwing. De gebouwen dateren van na 1965 en zijn sterk verouderd. Alles platgooien en nieuwbouw plaatsen, dat was het plan een aantal jaren geleden. Toch is de gedachte nu anders en wil Nieuwegein onderzoeken wat er juist behouden kan blijven.

Als voor alle verouderde scholen nieuwbouw moet terugkomen kost dat zo'n 170 miljoen euro. Dat kan de gemeente niet betalen. Daarom wordt gekeken naar 'vernieuwbouw': zoveel mogelijk behouden van de oude gebouwen maar verbouwen wat nodig is om de schoolgebouwen te laten voldoen aan de huidige eisen.

Video: Onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van Nieuwegeinse scholen


De gemeente krijgt van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) 5,5 ton en legt zelf ook zo'n bedrag neer voor onderzoek naar de vernieuwing van de scholen. Wethouder Jan Kuiper is enthousiast over het besluit van de RCE voor het toekennen van de subsidie: "De subsidie geeft ons de mogelijkheid om de cultuurhistorische waarde van schoolgebouwen mee te nemen in het onderzoek naar de noodzakelijke vernieuwing van de scholen."

Want volgens de wethouder hebben de schoolgebouwen in Nieuwegein voor de inwoners na al die jaren een emotionele waarde. Zelf heeft de wethouder ook herinneringen aan De Krullevaar: "Mijn kind heeft hier op school gezeten, en die heeft nu weer een eigen kind. De waarde van een school gaat verder dan alleen maar stenen en de plek in de wijk. Ook de emotie van de inwoners rondom deze complexen is heel hoog."


Oude foto's


De gemeente roept Nieuwegeiners op om hun herinneringen aan de scholen te delen. Kuiper: "Foto's van kinderen die hier binnen op het podium staan tot buitenspelen met Koninginnedagen. Alles wat mensen in huis hebben en waar de school op voorkomt, dat willen we verzamelen."

Iedereen heeft wel herinneringen aan zijn oude school, Kuiper: "In welk fietsenhok rookte ik mijn eerste sigaret, met wie stond ik te zoenen in het poortje. Dat soort dingen zijn hier gebeurd, en dat heeft betekenis."


'De kuil'


Directeur van De Krullevaar, Madelon Torenstra, is benieuwd naar de vernieuwing van haar school. Afgelopen jaren is er gesproken over nieuwbouw. Nu wordt er tijd en geld uitgetrokken om te onderzoeken wat behouden kan blijven en wat van cultuurhistorische waarde is.

Torenstra: "De kuil in onze school is wel iets waarvan ik zeg, dat moet voor 100 procent behouden blijven." De kuil, de aula waar de sinterklaasvieringen, de eindmusical en samenkomsten voor de kinderen georganiseerd werden in de jaren '70 maar tot vorig jaar nog steeds werd gebruikt. "Ik verwacht wel dat veel mensen hier herinneringen aan hebben en foto's van hebben."

De gemeente verwacht dat het onderzoek ongeveer anderhalf jaar duurt.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -