Feestorganisator stort zich nu op online kennispodium: 'Het begon te kriebelen'

© Lars Stiekema
UTRECHT - Hebben we een vrije wil? Zit taal eigenlijk al in onze genen? En hoe gek moet je zijn voor creativiteit? Het zijn vragen die door experts worden beantwoord op het online podium van Stofnest. Brein achter dit podium is Lars Stiekema, voor wie de coronacrisis letterlijk een nieuwe start betekent.
Stiekema is één van de oprichters van Singlefeestje. Op zijn feesten geeft het publiek cd-singles aan de dj, waarna muziek van Jamai tot de Arctic Monkeys voorbijkomt. De feesten liepen goed, maar toen kwam het coronavirus.

Honderd keer gebeld

"Ik werd die dag wel honderd keer gebeld", zegt Stiekema over het moment dat premier Mark Rutte de eerste lockdown afkondigde. "Iedereen zei: hey, het gaat niet meer door." Zijn agenda was in één klap leeg en zijn inkomsten verdampten.
Al snel kwam hij op het idee om een online podium te organiseren. Twee jaar geleden was hij al met het Zweefcafé gestart, waarin hij programma's op het gebied van wetenschap en spiritualiteit organiseerde in TivoliVredenburg.
Een online podium lanceren, bleek alleen lastiger dan gedacht. "Daar heb je geld voor nodig en dat hadden we niet." Stiekema liet zijn idee varen en ging bij de GGD werken in een team waarin hij de uitslagen van coronatests registreerde.

'Het balletje ging rollen'

"Maar toen begon het kriebelen", zegt hij. "Ik vond het zonde om niks met het idee voor een online podium te doen." De omslag kwam toen hij Simon van Gaal ontmoette, die als wetenschapper bij de Universiteit van Amsterdam werkt en een groot netwerk in de wetenschap heeft.
Matthijs Mom, onder meer organisator van het De Leuke Festival en oud-programmeur van Ekko, ging de marketing doen en een bevriend internetbureau verzorgde de website. "Toen ging het balletje wel rollen en hebben we een mooi programma kunnen maken."

Niet meer terug te kijken

Met Stofnest wil hij een online podium bieden op het gebied van kennis en cultuur. Deelnemers betalen 6 euro en krijgen dan een Zoom-link voor het college. Dat begint op een vast tijdstip en is later niet meer terug te kijken.
"De spanningsboog is bij mensen veel groter als ze weten dat het niet meer terug is te zien. Je moet er klaar voor zitten en er naartoe leven." Deelnemers krijgen tijdens het college de tijd om ook zelf vragen te stellen. "Want als ik één ding van Singlefeestje heb geleerd, dan is het dat participatie goed werkt."

Agenda goed gevuld

De aftrap van Stofnest was vorige week voor hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel, die vertelde hoe concentratie werkt. "Hij legde bijvoorbeeld uit dat multitasken een illusie is", zegt Stiekema.
Voor de komende anderhalve maand is de agenda van Stofnest nu gevuld. En daarmee ook weer de agenda van Stiekema zelf. Als de coronacrisis voorbij is en de zalen voor Singlefeestje weer opengaan, wil hij hoe dan ook doorgaan met zijn nieuwe podium.
"Ik heb met Stofnest echt ambitie. Ik wil een groot online platform zijn voor kennisprogramma's. Ik zie het voor me dat we ook een partner kunnen zijn van de fysieke zalen. Dan kan je bijvoorbeeld een kennisprogramma in de zaal volgen of het online bekijken via Stofnest."