Bunschoten gestart met grootschalig testen

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten is vandaag begonnen met het grootschalig coronatesten. Op initiatief van de regering wil Bunschoten alle inwoners testen, om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Daarnaast wil de GGD weten of het testen van duizenden mensen de besmettingscijfers laat dalen.
Het bijzondere aan het grootschalige testen is dat er niet alleen mensen met klachten een coronatest krijgen, maar ook mensen zónder klachten. "Ook mensen die nog geen klachten hebben, kunnen al besmettelijk zijn. En daarmee dat virus doorgeven", legde minister De Jonge vanmorgen uit in een videoboodschap. "Dus wat we willen doen is iedereen testen, en zodoende dat virus onder controle krijgen."
De Jonge kondigde de pilot in Bunschoten vorige maand aan, nadat de besmettingscijfers van het dorp maandenlang tot de hoogste van Nederland hadden behoord. Inmiddels gaat het iets beter met het aantal besmettingen.
Burgemeester Melis van de Groep liet eerder weten trots te zijn dat zijn gemeente nu een belangrijke bijdrage levert aan het GGD-onderzoek. "Mensen hebben nu iets in handen waarmee ze zelf iets kunnen doen. Dat is onze mentaliteit: als we iets kunnen aanpakken dan doen we dat, met elkaar." Volgens hem is de testbereidheid groot, al noemt hij geen streefpercentage.

Testlocaties

In sporthal De Toekomst in Spakenburg en in de Immanuelkerk in Bunschoten-west zijn tijdelijke testlocaties ingericht. Een testbus staat afwisselend drie dagen in Eemdijk en drie dagen in Bunschoten-Zuid. Bij zorgcentrum De Haven wordt een mobiele test-unit ingezet.

Mondspoelkit

Voor kinderen van zes tot twaalf jaar oud wordt een nieuwe testmethode gebruikt. UMC Utrecht ontwikkelde een zogenoemde mondspoelkit, waarbij een uitgespuugd slokje water wordt onderzocht op de aanwezigheid van het virus.
Inwoners van twaalf jaar en ouder krijgen de bekende PCR-test, omdat die nog altijd als meest betrouwbaar geldt. Bovendien is het zo ook mogelijk om vast te stellen om welke variant het gaat. Sommigen krijgen echter ook een mondspoelkit, zodat het UMC nog beter de betrouwbaarheid van de kit kan testen.
Marije Hofstra van het UMC legt uit: "Dat is echt een minder vervelende test om af te nemen, en het is ook iets, dat als het goed zou werken, mensen zelf zouden kunnen doen. Dus het heeft toch wat voordelen op de neus- keeltest, dus we gaan kijken of deze test dusdanig betrouwbaar is dat we hem nog verder kunnen implementeren."
Aanstaande woensdag begint een soortgelijke grootschalige test in Dronten. Eerder onderzocht de GGD al bewoners van onder meer Lansingerland en Rotterdam-Charlois.
Verslaggever Jordi de Jong over het testen in Spakenburg