Voormalig dj krijgt celstraf en tbs voor runnen jongensbordeel Utrecht

© Google Streetview
UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft twee mannen veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van ontucht en het ronselen van kwetsbare (minderjarige) jongens en jongemannen om ze aan te zetten tot prostitutie. Vanuit hun flatwoningen in de Utrechtse wijk Overvecht runden zij dit illegale bordeel. "De mannen hebben de menselijke waardigheid en de persoonlijke vrijheid van de jongens ernstig aangetast", concludeert de rechtbank.
Tegen voormalig AVRO-dj Romeo A. (65), die zichzelf nu Hans noemt en Nico L. (60) eiste het Openbaar Ministerie nog celstraffen van respectievelijk tien en acht jaar, plus tbs met dwangverpleging. Beiden zijn al eerder en vaker veroordeeld voor vergelijkbare zedenzaken.

Kwetsbare jongens

De verdachten zochten via een chatsite contact met hun slachtoffers. Dit waren vaak kwetsbare, jonge jongens die net of nog net niet 18 jaar waren. Na chatgesprekken volgde een fysieke afspraak bij de verdachten thuis, een zogenoemde proefdate. De mannen wilden op die manier zien of een jongen geschikt was voor de prostitutie, of hij goed met klanten om kon gaan én of hij in staat was om seksuele handelingen bij mannen te verrichten. De 60-jarige verdachte had dan seks met het slachtoffer, terwijl de ander toekeek.
Ondertussen werden er foto's en filmpjes gemaakt en werd er een profiel voor hen aangemaakt op de website Boys4U. De slachtoffers ontvingen hun klanten bij de verdachten thuis óf ze werden door de verdachten naar de klanten gebracht. Uit chatgesprekken tussen de verdachten blijkt dat zij ook regelmatig onderling contact hadden over het aanbieden van de jongens. Vrijwel alle slachtoffers verklaren dat ze voor een seksdate 150 euro moesten vragen. Van dat bedrag moesten ze 20 procent afstaan aan de verdachten.

Mensenhandel

Volgens de rechtbank wilden de verdachten vanaf het begin geld verdienen aan de jongens en waren ze uit op seksuele voordelen voor zichzelf. Ze hebben hierbij nooit rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. In totaal zijn zeven jongens slachtoffer geworden van de mensenhandel. Daarnaast heeft de 60-jarige verdachte ook meerdere keren tegen betaling seks gehad met minderjarigen.
Naast deze mensenhandel maakten zij van meerdere slachtoffers ook kinderporno. "En dit voor hun eigen financiële gewin of lustgevoelens", benadrukt de rechtbank.

Stoornis

De verdachten zijn in het verleden eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Daarnaast is bij beiden sprake van stoornissen die volgens de rechtbank behandeld moeten worden. Deskundigen omschreven A. al in 2008 als "een arrogant persoon met een gebrek aan empathie en een narcistische stoornis".
De slachtoffers lijden nog altijd onder wat zij in 2017 en 2018 hebben moeten doorstaan. Zij geven aan zich "vies en misbruikt" te voelen. Enkele jongemannen die naar de uitspraak zijn gekomen, zijn 'opgelucht' dat beide daders na een slepende rechtszaak die twee jaar duurde eindelijk zijn veroordeeld. L., die in tegenstelling tot A. woensdag wel naar de rechtbank was gekomen, begon te huilen nadat hij zijn straf had aangehoord. Volgens hem klopt het allemaal niet.
De voormalige dj Romeo A. ontkende eerder al dat hij seks met minderjarigen heeft gehad. Hij blijft volhouden dat hij de jonge mannen alleen heeft geholpen met de nodige adviezen en begeleiding. De advocaten van beide verdachten vroegen ook om vrijspraak.

Tips

Hun activiteiten kwamen aan het licht door tips die gemeente en politie eind 2017 en begin 2018 kregen. De gemeente liet een van de flats in Overvecht observeren en vond op websites aanwijzingen dat er een illegaal prostitutiebedrijf was gevestigd. Bij controle van de woningen werd vervolgens een laptop gevonden waaruit bleek dat de verdachten ook minderjarigen lieten werken.
De door de rechtbank opgelegde straffen zijn lager dan de eis van het OM omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen acht én omdat de rechtbank wil dat de mannen binnen een aanvaardbare termijn worden behandeld. Naast een celstraf moeten de verdachten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers én moeten ze het verdiende geld terugbetalen aan de Staat.
De veroordeelde mannen en het OM hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.
Mannen die zich slachtoffer voelen in deze of een soortgelijke zaak, of hierover willen praten, kunnen zich melden bij Belle hulpverlening. De hulpverleners zijn iedere dag bereikbaar van 9.00 tot 21.00 uur via 06-53711879.