Quinty krijgt vandaag als een van de eersten een tweede prik: 'Veel opluchting op de werkvloer'

© UMC Utrecht
UTRECHT - Een nieuwe mijlpaal in het Nederlandse vaccinatieproject: de zorgmedewerkers die drie weken geleden voor het eerst aan de beurt waren krijgen vandaag hun tweede prik. Zo ook verpleegkundige Quinty Wagenaar van het UMC. "Ik kijk er erg naar uit."
Quinty was begin januari een van de allereerste zorgmedewerkers in Nederland die een Pfizer/BioNTech-prik kreeg. De tweede priksessie van vandaag betekent dat ze over een week beschermd moet zijn tegen het virus. Althans, als ze bij de 95 procent hoort bij wie het vaccin naar verwachting aanslaat.

Opluchting

Ze voelt zich een stuk zekerder nu ze beter is beschermd tegen het virus, vertelt ze aan Radio M Utrecht. "Je merkt dat er veel opluchting is op de werkvloer. Voor eerste vaccinatie was grootste deel van de verpleegkundigen aan het trappelen om er één te krijgen."
Maar, zegt Quinty, het is niet zo dat alle coronarestricties als sneeuw voor de zon verdwijnen. "Fysiek verandert er niets, we blijven gewoon 'bepakt' ons werk doen." Dat wil zeggen: in een covid-proof pak met gezichtsbescherming. En dat is lastig: "Fysiek en mentaal vergt het veel meer van ons."

Hoge vaccinatiegraad

Omdat nog lang niet alle collega's en patiënten zijn gevaccineerd, is het voorlopig noodzakelijk die voorzorgsmaatregelen in acht te blijven nemen. Hoewel er vaak kritiek klinkt op het tempo van het vaccinatieproject in Nederland, is Quinty een stuk positiever. "De deskundigen binnen ons ziekenhuis zijn kneiterhard aan het werk. Er zijn veel drempels die op de weg liggen, maar ik vind dat ze daar goed op anticiperen."
De bereidheid tot vaccineren is hoog in het UMC. Toch waren er in het begin wel veel vragen van zorgpersoneel. "Daarom is een expertteam opgericht binnen het UMC", vertelt Quinty. "Met daarin deskundigen die er veel van weten. We zijn met hen in gesprek gegaan en dat heeft heel veel rust en vertrouwen gegeven."