UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Gevangenis wil versoepelen, prik voor de alleroudsten en wonden likken na rellen

1/7
PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van dag tot dag.


PI Nieuwegein


De Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein treft voorbereidingen om het bezoek voor de gedetineerden volgende week weer kleinschalig op te starten. Ook wordt gekeken of de gevangenen weer arbeid kunnen verrichten. De PI laat zich hierbij adviseren door de GGD.

 PI Nieuwegein PI Nieuwegein | Foto: PI Nieuwegein

De afgelopen tijd kampte de gevangenis met twintig besmettingen. Op dit moment gaat het nog om in totaal zes gevallen op twee verschillende afdelingen. "We doen ons best om de beperkingen zo kort mogelijk te laten duren en we proberen afleiding te bieden", zegt vestigingsdirecteur Theo Venrooij. "De maatregelen hebben in de maatschappij en in de PI impact, dat besef ik goed. We nemen de maatregelen voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers en gedetineerden. Het gros van de gedetineerden heeft daar begrip voor."


Cijfers


Ondanks de lockdown gaat de daling van het aantal besmettingen zowel regionaal als landelijk minder snel. Volgens het RIVM komt dit door de opmars van de Britse en Zuid-Afrikaanse mutant. Lees er meer over in onze weekrapportage.


Wens


Er komen nog steeds kerstwensen uit. Zo ook die van Toos van Soest. Zij wil heel graag dat haar dochter en haar medestudenten in het zonnetje worden gezet. Ze liepen allemaal een verpleegstage tijdens de corona-uitbraak en stonden zo in de frontlinie in de strijd tegen het virus. En vandaag kregen ze in Woerden een feestje als dank.

Kerstwens komt uit na verpleegstage in coronatijdVaccineren 90-plussers begonnen


De 97-jarige Joke Putters-Reynders uit Amersfoort als eerste uit onze regio aan de beurt in de Expo in Houten. Haar 90-jarige stadsgenoot Cock van der Klooster moest meer geduld hebben.

Eerste prikken voor de alleroudstenOngeregeldheden, the day after...


De politie in Utrecht heeft vanmorgen een 16-jarige jongen uit die stad opgepakt voor het oproepen tot rellen via sociale media. De wijkagent in Vleuten-De Meern heeft een speciale boodschap voor hem.


Gisteravond werd al een 32-jarige Utrechter aangehouden voor vergelijkbare opruiing. Op dit vergrijp staat een maximale celstraf van vijf jaar. De afgelopen avonden was het rustig Utrecht, zegt de politie. "Toch weten wij dat er hier ook onvrede is over de lockdown en de avondklok."

Lees ook: Utrechters van 32 en 16 opgepakt voor oproepen tot rellen tijdens avondklok

Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt reageerde vanmorgen "met walging en afschuw" op wat er is gebeurd.Explosie bij AH in Utrecht


De politie kon gisteravond een incident op 't Goylaan in de kiem te smoren. Een zware vuurwerkbom vernielde hier de ruiten van een Albert Heijn-filiaal. Al snel hield de politie twee verdachten aan. "Het kwam niet tot plunderingen en meer geweld." Buurtbewoners zijn er wel flink van geschrokken.

'Vuurwerkbom was niet normaal'


Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht riep vanmorgen op om de rust te blijven bewaren.Brandstichter Veenendaal


In Veenendaal, waar het gisteravond wel onrustig was, heeft de politie die avond een man (21) gearresteerd met een flink aantal jerrycans en flessen met benzine in zijn auto. Die zou hij kort daarvoor hebben gevuld bij een tankstation.

De Veenendaler werd opgepakt voor het plegen van voorbereidingen voor brandstichting. Of de hoeveelheid benzine te maken had met de ongeregeldheden, kan de politie nog niet zeggen. Zij onderzoekt nog waarvoor de man de brandbare vloeistof in zijn bezit had.

 Omgeduwde auto in Amersfoort. Omgeduwde auto in Amersfoort. | Foto: AS Media


Burgemeester van Amersfoort blikt terug op rellen


"We kregen de situatie redelijk snel onder controle", zegt burgemeester Lucas Bolsius over de ongeregeldheden bij kunstwerk De Stier. De politie hield drie verdachten aan. Bolsius vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht dat er gistermorgen al signalen waren dat het onrustig kon worden bij het kunstwerk, waar afgelopen zomer ook rellen waren.

Interview met Bolsius over de onrust in zijn stadNew York Pizza en Fix to go in de fout


De gemeente Zeist heeft aan twee ondernemingen een last onder dwangsom opgelegd voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Het gaat om telefoonwinkel Fix to go aan het Emmaplein en de New York Pizza aan de Steynlaan.

De telefoonwinkel was - ondanks de winkelsluiting - toch open voor publiek en bij de pizzafranchise werden geen mondkapjes gedragen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -