Burgemeester Bolsius: 'Relschoppers Amersfoort uit anonimiteit halen'

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - "We kregen de situatie redelijk snel onder controle", zegt burgemeester Lucas Bolsius over de ongeregeldheden gisteravond in Amersfoort. Bij kunstwerk De Stier op de rotonde tussen de Flierbeeksingel en de Kamp gooiden relschoppers met stenen en vuurwerk. De politie hield drie verdachten aan.
Bolsius vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht dat er gistermorgen al signalen waren dat het onrustig kon worden bij het kunstwerk, waar afgelopen zomer ook rellen waren. "We hebben de hele dag hard gewerkt om ons met buurtvaders, jongerenwerk, wijkagenten en boa's voor te bereiden. We zijn actief mensen gaan opzoeken om de sfeer te proeven en aan te geven dat ze niet naar die plek moesten komen."

Haarvaten van de samenleving

Volgens de burgemeester heeft Amersfoort afgelopen zomer ervaring opgedaan die nu wordt ingezet. "De mensen die toen opriepen om de openbare orde te komen verstoren blijven we bezoeken. We halen ze uit de anonimiteit, want dat is een belangrijk onderdeel van de aanpak. We bekijken beelden om mensen te herkennen en we willen met jongerenwerkers en buurtvaders actief zijn in de haarvaten van de samenleving."
Even leek het met een sisser af te lopen, toen het om 20.00 uur regende en rustig bleef bij De Stier. Maar kort daarna meldden de eerste mensen zich op straat en groeide de groep snel. Toen politieagenten werden belaagd gaf Bolsius toestemming om de ME in te zetten. Die was wel ter plaatse maar bleef uiteindelijk in de busjes. Wel pakte een arrestatie-eenheid drie verdachten op; twee voor openlijk geweld, één omdat hij zich niet aan de avondklok hield.

Kritiek op avondklok

Bolsius uitte anderhalve week geleden kritiek bij de discussie over het invoeren van een avondklok die de verspreiding van het coronavirus moet tegengaan. Maar daarmee schaart hij zich nog niet aan de kant van relschoppers, zegt hij. "Veel mensen maken zich zorgen om de maatregelen, maar dit is uitlokken, het opzoeken van geweld. Dit zijn geen mensen die met een demonstratie een signaal willen afgeven, laat dat duidelijk zijn."
De burgemeester vindt wel dat het moment waarop de avondklok werd ingevoerd, naast de coronamaatregelen die al maanden duren, ongelukkig is gekozen. "Daar heb ik anderhalve week geleden in de openbaarheid opmerkingen over gemaakt." Bolsius benadrukt dat hij de avondklok loyaal uitvoert. "Daar ben ik hartstikke hard mee bezig en met mij alle mensen die ik net heb genoemd."

Raadsvragen

In de politiek galmen de eerdere opmerkingen van Bolsius over de avondklok nog wel na. Het leverde hem mondelinge en schriftelijke vragen van raadsleden op. "Op een aantal daarvan ben ik vorige week in de gemeenteraad al ingegaan. Ik zal rustig uitleggen wat mijn beweegredenen zijn en hoe we als samenleving een antwoord moeten geven op het gedrag van een aantal jongeren met een hoog testosterongehalte."
In veel steden in Nederland was het gisteravond onrustig. In Veenendaal werden agenten bekogeld met vuurwerk. Twee relschoppers zijn opgepakt. In Utrecht werd met vuurwerk de ruit van een supermarkt opgeblazen.