Rechter geeft biogascentrale Bunschoten geldboetes voor gebruik verboden afvalstoffen

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De rechtbank van Amsterdam heeft de biogascentrale in Bunschoten veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro voor het gebruiken van verboden afvalstoffen en een oude rioolwaterzuiveringsinstallatie zonder daar een vergunning voor te hebben. De 44-jarige eigenaar van de centrale kreeg apart nog een boete van 2500 euro, omdat hij leiding aan het bedrijf gaf toen deze overtredingen werden begaan.
De rechter acht bewezen dat de centrale tussen maart en het einde van 2016 de afvalstof Matter Organic Non Glycerine (MONG) van een biodieselproducent uit Rotterdam heeft aangenomen en gebruikt om biogas te produceren. Die afvalstof werd echter onder een foute code van de Europese afvalstoffenlijst geleverd. Door die stof te accepteren, handelde het bedrijf in strijd met de regels uit de omgevingsvergunning.

Uitspraken zijn klein onderdeel van grotere meststoffenfraudezaak

Ook heeft de centrale tussen maart en eind april 2017 opzettelijk gebruik gemaakt van een oude rioolwaterzuiveringsinstallatie om digestaat op te slaan, zonder dat daar een vergunning voor was verleend. Digestaat is het restproduct dat vrijkomt bij het produceren van biogas. De biogascentrale werd ook nog verdacht van het sjoemelen met metingen van afvalwatermonsters, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Het waterschap bleek namelijk ook niet volgens de norm te hebben gemeten, waardoor de monsters niet te vergelijken waren.
De straffen vallen lager uit dan wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Die wilde dat de centrale een boete van 10.000 euro kreeg en eiste een voorwaardelijke sluiting van drie maanden. Ook wilde het OM dat de bestuurder een dubbel zo hoge boete moest betalen, maar in beide gevallen stelt de rechter dat er geen sprake was van opzet en dat het bedrijf de nodige maatregelen heeft genomen om overtredingen in de toekomst te voorkomen.
De uitspraken zijn maar een klein onderdeel van een grotere rechtszaak waarin de biogascentrale samen met een landbouwbedrijf uit Eemdijk en een aantal andere bedrijven verdacht wordt van grootschalige meststoffenfraude. Die zaak zou in december na jaren onderzoek inhoudelijk behandeld worden, maar aan het begin van die zitting werd de rechtbank gewraakt. Daardoor ligt de zaak op dit moment voor onbepaalde tijd stil.