Kabinet valt tijdens coronacrisis, meer vaccinaties per dag en mondkapjesweigeraar mag niet vliegen

PROVINCIE UTRECHT - Terwijl Nederland zucht onder de verlengde lockdownmaatregelen heeft het kabinet-Rutte III zijn ontslag aangeboden vanwege de toeslagenaffaire. Rutte en zijn ministersploeg verwachten nog altijd dat ze in nauwe samenwerking met de Tweede Kamer de coronacrisis effectief kunnen bestrijden. Dat en meer in onze dagelijkse rubriek Corona vandaag.
Minister-president fietste vanmiddag van het Binnenhof naar de koning om het ontslag van zijn ministersploeg aan te bieden.
Minister-president fietste vanmiddag van het Binnenhof naar de koning om het ontslag van zijn ministersploeg aan te bieden. © ANP

Kabinet-Rutte III gevallen

Minister-president Mark Rutte heeft vanmiddag op Paleis huis ten Bosch bij de koning het ontslag van het voltallige kabinet aangeboden. Coronaminister Hugo de Jonge heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet toch genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis. Viroloog Marion Koopmans uit Zeist, lid van het Outbreak Management Team (OMT), spreekt in een reactie op de val van het kabinet van een bijzonder slechte timing.
Het demissionaire kabinet wordt dit weekend weer geadviseerd door de experts van het OMT, die vandaag hebben overlegd. Zondag komt een groot deel van de ploeg weer bijeen op het Catshuis, om te beslissen of er verdere maatregelen nodig zijn om de coronacrisis te bedwingen.
"De besmettingscijfers zijn dalend, maar we weten dat we inmiddels de Britse variant op Hollandse bodem hebben die de overhand aan het nemen is", aldus De Jonge. "Daarom hebben we ons zorgen te maken. Wat we te doen hebben is alles wat in ons vermogen ligt om het aantal besmettingen te verlagen."

Sneller prikken, waar blijven de nieuwe vaccins?

Het tempo waarin Nederlanders worden gevaccineerd tegen het coronavirus is vandaag weer opgeschroefd. Na priklocaties in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen zijn nu ook de overige 19 vaccinatielocaties geopend. GGD regio Utrecht wil het aantal vaccinaties in EXPO Houten verhogen naar 680 per dag.
In de komende weken moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt. Voor meer mensen is vooralsnog geen vaccin beschikbaar. Zo'n 65.000 verplegenden moeten nog een paar weken wachten. Er is voorlopig ook niet genoeg vaccin beschikbaar om nieuwe afspraken te maken. Ongeveer 65.000 verplegenden moeten enkele weken wachten.

Vertrouwen in coronabeleid gedaald

Het vertrouwen van Nederlanders in het coronabeleid van de overheid daalt. Was in november nog 58% van de Nederlanders positief over de aanpak, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45%, meldt het RIVM na onderzoek onder ruim 51.000 mensen. Wel is er volgens de onderzoekers nog steeds een breed draagvlak voor de coronamaatregelen. Het aantal mensen dat zich laat testen bij klachten is flink gestegen, van 58 naar 66%. Dus van corona-moeheid is volgens het RIVM geen sprake.
Het onderzoek keek ook naar de vaccinatiebereidheid. Die is gestegen. Ondertussen is 80 procent bereid zich te laten vaccineren, terwijl was eerder nog 62 procent was. Vooral veel ouderen willen zich graag laten inenten.

De kringloop loopt vol

Terwijl mensen in de lockdown de ongebruikte spullen in en om hun huis aan een kritische inspectie onderwerpen mogen de kringloopwinkels niets verkopen. Dat levert in onder meer Amersfoort en Soest logistieke problemen op.
Kringloopwinkels raken overvol tijdens lockdown

Piloot weigert Nederlander zonder mondkapje

Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje op te doen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden.
Tegen de weigeraar is een aanklacht ingediend, melden Duitse media. De vlucht naar Zuid-Afrika kon met vertraging alsnog doorgaan.

Domkerk loopt inkomsten mis

Ook kerken lijden onder de coronacrisis. De Domkerk is in het afgelopen jaar 200.000 euro misgelopen. De kerk stond grotendeels leeg en er waren nauwelijks diensten, partijen of toeristische bezoekjes. De kosten van onder meer onderhoud en salarissen liepen voor de protestantse gemeente wel gewoon door.
Willem Roskam werd afgelopen jaar voorganger in de Domkerk. Hij vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht dat het tekort niet zomaar is weggewerkt. De hoop is gevestigd op gemeenteleden en andere vrienden van de Domkerk. Morgen start de jaarlijkse actie Kerkbalans, waarbij in heel Nederland vrijwilligers geld inzamelen voor hun plaatselijke kerken.

De dagcijfers

Voor het eerst in weken liggen minder dan 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalde vrijdag met 33 tot 2469. Dat is het laagste aantal sinds 27 december.
De verpleegafdelingen behandelen 1784 mensen met Covid-19, dertig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met drie naar 685. De verwachting is dat het aantal opgenomen patiënten de komende periode blijft dalen, maar langzamer dan eerder gedacht.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6093 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van afgelopen week, dat op 6166 ligt. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 96, tegen 88 op donderdag. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit niet altijd binnen 24 uur geregistreerd.
De provincie Utrecht wijkt vandaag af van het landelijke beeld. Het aantal positieve tests was gisteren nog 376 en kwam vandaag uit op 422. Negen coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (gisteren drie). Vandaag werd het overlijden van negen provinciegenoten gemeld (gisteren twaalf).
In absolute aantallen telden Utrecht (81) en Amersfoort (50) de meeste ontdekte besmettingen. Omgerekend naar hun inwonertal waren het Bunschoten (20) en Woudenberg (12) waar relatief de meeste positieve tests vandaan kwamen.
In Wijk bij Duurstede werd slechts één besmetting ontdekt. Die gemeente is de enige in deze provincie die onder de signaalwaarde van 7 besmettingen per 100.000 inwoners scoort. Die waarde is een soort alarmbel. In alle andere gemeenten loopt het aantal besmettingen mogelijk te hard op om het virus in de hand te houden.
Tot nu toe zijn voor zover bekend in heel Nederland meer dan 900.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Van 12.869 mensen is zeker dat ze eraan zijn overleden. De werkelijke cijfers liggen zeer waarschijnlijk hoger omdat - zeker in het begin van de crisis - lang niet iedereen is getest. Wereldwijd zijn sinds het begin van de pandemie meer dan twee miljoen mensen overleden, vooral in de Verenigde Staten (bijna 390.000), Brazilië (ruim 207.000), India (bijna 152.000) en Mexico (138.000).

Corona-onderzoek Q-koortspatiënten

Het RIVM onderzoekt een mogelijk verband tussen het coronavirus en Q-koorts. Hebben mensen die Q-koorts hebben gehad een grotere kans op het krijgen van Covid-19 en zijn hun klachten dan ook heviger? Het onderzoek wordt gedaan met GGD Hart voor Brabant, het Nivel en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Bij de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020 werden enkele regio's in Noord-Brabant zwaar getroffen. In deze regio's kwam tussen 2007 en 2010 ook vaak Q-koorts voor. Ook in onze regio waren uitbraken van Q-koorts.

Lief!

De 4-jarige Julian heeft veel harten laten smelten. Het Drentse jongetje pakte wat centjes uit zijn spaarpot en stuurde die in een envelop naar zijn lievelingsdierentuin, Dierenpark Amersfoort. Hij had gehoord dat het dierenpark door de verlengde lockdown nog langer dicht moest en besloot direct bij te springen.