Gemeenteraad Houten stemt in met referendum over woningbouwplannen

HOUTEN - Komt het referendum over woningbouw in Houten er of toch niet? Het antwoord is: ja, het komt er. De gemeenteraad heeft vanavond ingestemd met een volksraadpleging.
Even leek het nog helemaal mis te gaan met het referendum omdat er onduidelijkheid was over een deel van de ingezamelde handtekeningen. De bewoners bleken verkeerde lijsten te hebben gebruikt, waardoor bijna 2000 handtekeningen ongeldig verklaard dreigden te worden.

Referendumcommissie

De referendumcommissie heeft de gemeente geadviseerd om die stemmen toch te laten meetellen en de Houtense gemeenteraad ging daar vanavond in mee. Dit tot tevredenheid van de initiatiefnemers van het referendum.
"De meerderheid van de raad had op voorhand al aangegeven akkoord te zijn. Het was even terugkijken op het proces. Sommige raadsleden waren toch wel boos op de gemeente omdat er zoveel verwarring was over die handtekeningen. Die terugblik kan ik me daarom heel goed voorstellen. Ik was die dag dat het gebeurde ook laaiend en razend, daarom is het goed dat er dingen zijn uitgesproken", vertelt initiatiefnemer Rino Jonkers.
In totaal zijn 4301 ingezameld en voor het afdwingen van een referendum waren er minimaal 2250 nodig. Jonkers is er trots op dat dat in tijden van de coronacrisis is gelukt. "Ik ben uiteraard blij en dankbaar. Ik had er veel vertrouwen in. Het was een formaliteit. Op naar het referendum, op naar 17 maart."

Referendum 17 maart

Als alles volgens planning verloopt, staat het referendum op de agenda voor 17 maart. Die datum is niet zo maar gekozen, want op die dag worden ook de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De bedoeling is om beide dingen te combineren zodat alles ook corona-technisch in orde is en er geen dingen dubbel geregeld hoeven te worden.

De plannen

Maar wat zijn die woningbouwplannen nou precies? Dat is een vraag waar de gemeente zelf ook nog geen duidelijk antwoord op heeft. Op dit moment is alleen zeker dat er waarschijnlijk aan de noordwestkant van de gemeente gebouwd gaat worden.
Om precies te zijn, langs de A27 en het bedrijventerrein Doornkade. Ook zijn er plannen om in het centrum bij te bouwen; dit zou voornamelijk om hoogbouw gaan.

Tegenstanders

De initiatiefnemers van het referendum snappen niks van die plannen omdat de gemeente niet de eigenaar is van die grond. Dit zou volgens hen betekenen dat de gemeente eerst nog bedrijven en projectontwikkelaars moet uitkopen, voordat er überhaupt gebouwd kan worden.
Andere bewonersinitiatieven bemoeien zich inmiddels ook met de kwestie en hebben het voorstel dat er op andere plekken rondom Houten veel beter gebouwd kan worden. Bijvoorbeeld aan de oostkant, waar nog veel plek is en waar de gemeente al eigenaar is van de grond.