Burgemeesters over lockdown: 'Voordat de lammetjes in de wei rondspringen, moet er een ander perspectief zijn'

Burgemeester Dijksma, voorzitter Veiligheidsregio Utrecht, gisteravond bij het Veiligheidsberaad.
Burgemeester Dijksma, voorzitter Veiligheidsregio Utrecht, gisteravond bij het Veiligheidsberaad. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's hebben tijdens het Veiligheidsberaad gisteravond bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) aangedrongen dat het kabinet mensen vooruitzichten moet gaan bieden over de coronamaatregelen. Naar verwachting kondigt minister-president Mark Rutte vanavond aan dat die na 19 januari met nog eens drie weken worden verlengd.
"Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. "Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief."

Draaiboeken

Volgens de burgemeesters moet het kabinet "aan de hand van verschillende scenario's vooruit kijken". Daarbij moet rekening worden gehouden met alle opties zoals de besmettingscijfers, de zorg en de 'Britse variant'. Hierop kunnen draaiboeken worden gemaakt. "Als het de goede kant op gaat, dan kunnen wij deze maatregel loslaten. Net zoals eerder dit jaar gebeurde", vult Bruls aan.
Hubert Bruls: "Mensen snakken naar een andere toekomst."
Hubert Bruls: "Mensen snakken naar een andere toekomst." © ANP
"Wij zien ook dat er geen andere keuze is dan het verlengen van de lockdown gezien de coronacijfers en de Engelse variant. Zo'n beslissing doet heel wat met de samenleving die steunt en kreunt. Op dit moment hebben we geen keuze. Hierna moeten we stapsgewijs weer loslaten", zegt hij.

Houdbaarheidsdatum

Mensen willen en kunnen niet meer binnen zitten, denkt Bruls. "Er zit een houdbaarheidsdatum aan de maatregelen. Kijk maar naar afgelopen weekeinde. Het zonnetje scheen en iedereen gaat massaal naar buiten. Voordat de lammetjes in de wei rondspringen, moet er een ander perspectief zijn."
Volgens de burgemeesters moeten mensen dan wel goed de maatregelen blijven opvolgen. "Wij zien volle parkeerplaatsen bij veel bedrijven. Dat is echt anders dan in maart en april. Ook gaan mensen volop bij elkaar op bezoek. Het goede nieuws is dat we zijn begonnen met vaccineren. Maar het is niet per se zo dat je er daarmee bent. Kijk maar naar Engeland. Bovendien kunnen wij niet iedereen in een paar weken vaccineren."
Minister Grapperhaus wilde maandagavond niet reageren in verband met de persconferentie dinsdag. "Morgen vallen er besluiten", zei hij gisteravond.

Wekelijkse update

Het aantal positieve coronatests is in de afgelopen week iets gedaald, maar niet zo sterk als in de voorgaande weken. De exacte cijfers komen vandaag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.
Het instituut meldde vorige week dat het 56.440 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 16 procent minder dan de week ervoor, maar volgens het RIVM was het nog geen overtuigende daling en bleef het effect van de lockdown nog uit.

Daling

In de zes dagen sinds die update zijn er 44.444 nieuwe gevallen bijgekomen, gemiddeld 7407 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 50.000. Dat zou een daling van ongeveer 10 procent zijn.
Het RIVM meldde vorige week verder dat 336 coronapatiënten waren opgenomen op een intensive care (tegenover 304 de week ervoor) en dat 1713 mensen op een verpleegafdeling kwamen te liggen (1892 een week eerder). Verder kwamen er 621 meldingen over overleden coronapatiënten binnen, terwijl de week ervoor 583 sterfgevallen geregistreerd waren.
Het zogenoemde reproductiegetal stond vorige week voor het eerst in weken onder de 1. Dat suggereert dat de uitbraak langzaam tot rust komt, maar het meest recente betrouwbare cijfer is van half december, dus voor de kerstdagen en de jaarwisseling. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.