Wethouders boos over gephotoshopte windmolens in Utrechts landschap

RENSWOUDE/WIJK BIJ DUURSTEDE - Meerdere wethouders in de provincie ergeren zich aan de website RESinBeeld.nl. De makers van de pagina zeggen op basis van de grootschalige energieplannen in de provincie Utrecht nieuwe windmolens en zonneweides in landschapsfoto's te bewerken. Gemeentebestuurders zijn daar niet van gediend en zeggen dat door de beelden de plannen een eigen leven gaan leiden.
Oud-wethouder in Wijk bij Duurstede Willem Joustra, een van de beheerders van de website, zegt niets kwaads in de zin te hebben. "Je kunt je oprecht afvragen waarom gemeentes zelf niet met dit concept komen. Want mensen hebben geen idee waar al die energieplannen over gaan."

Tegen turbines

De internetpagina is een initiatief van de kritische klimaatstichting Clintel. Mensen kunnen foto's uit hun omgeving van de zogeheten kansenkaarten of zoeklocaties uit de Regionale Energiestrategie (RES) naar RESinBeeld opsturen. Vervolgens worden de beelden bewerkt met virtuele zonnepanelen of windmolens. Daarna worden ze geplaatst op een aparte regiopagina.
Nee, dat gaat absoluut niet gebeuren.
Wethouder Hans Marchal over de gephotoshopte windmolens bij buurtschap Steenen Brug.
Willem Joustra is één van de projectleiders die de foto's en bijbehorende teksten plaatst. Teleurgesteld vertrok hij bij de VVD en als wethouder in Wijk bij Duurstede, mede omdat hij tegen de komst van windmolens in zijn gemeente is. Sindsdien voert hij achter de schermen actief actie tegen turbines in de regio.
Volgens Joustra zijn gemeenten al veel verder dan ze beweren op (digitale) informatieavonden. "Die RES-plannen zijn allemaal al besproken en sommige van die plannen komen al in die ruimtelijke visie voor."

'Laag bij de grond'

Wethouder Hans Marchal van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft geen goed woord over voor de pagina. "Als je op de site kijkt is het allemaal heel stellig", aldus Marchal. "Als ik dan ook nog weet dat onze oud-wethouder Willem Joustra erachter zit. Hij heeft zelfs nog twee kamers naast mij gezeten en hij weet zelf drommels goed hoe de energieplannen werken. Dat is zó laag bij de grond."
RESinBeeld photoshopte drie windmolens bij buurtschap Steenen Brug.
RESinBeeld photoshopte drie windmolens bij buurtschap Steenen Brug. © RESinBeeld.nl
De drie bewerkte molens bij buurtschap Steenen Brug in Langbroek haalden bij hem het bloed onder de nagels vandaan. "Nee, dat gaat absoluut niet gebeuren", zegt Marchal stellig. "Omdat het mogelijk op de kansenkaart staat zou het technisch mogelijk kunnen zijn, maar in de Langbroekerwetering komt absoluut geen windmolen. Maar zij brengen het al alsof het zo is."
Als er een besluit is genomen heeft bezwaar maken geen zin meer.
Willem Joustra, oud-wethouder is nu projectleider bij RESinBeeld.nl
Meerdere bewoners spraken Marchal er op aan, bijvoorbeeld op Twitter. "Op sommige berichten kwam godslastering, worden mensen weggezet met halve waarheden en hele leugens. En toen dacht ik: het is wel mooi geweest." Mede om die reden heeft bestuurder zijn account nu op zwart gezet.

Handtekeningenactie

Wethouder Sander van 't Foort uit Renswoude noemt de timing van de beelden in zijn gemeente 'erg ongelukkig'. Volgens hem heeft de site de suggestie gewekt dat er twee molens komen op de Emminkhuizerberg, onder de rook bij Veenendaal. Maar met lokale ondernemers wordt nog naar meerdere locaties gezocht en het moment om knopen door te hakken duurt nog zeker een half jaar.
"Mensen dachten dat er van alles rond was", aldus Van 't Foort. "RESinBeeld heeft er mede aan bijgedragen dat er een handtekeningenactie was in Renswoude." De wethouder belooft met die mensen nog in gesprek te gaan, maar zegt dat nog geen turbine definitief is.
De beeldbewerking in Renswoude resulteerde in een handtekeningenactie.
De beeldbewerking in Renswoude resulteerde in een handtekeningenactie. © RESinBeeld.nl
Hij snapt de reactie wel, omdat beelden erg krachtig kunnen werken, maar dat kan ook allerlei verkeerde associaties oproepen. "Ik zou juist vóór het gebruik van beeldbewerking zijn, maar dan zou je moeten weten wat de plannen zijn. En zover zijn we hier nog niet."
Joustra is het daar niet mee eens. Volgens hem moet je mensen vanaf het allereerste moment erbij betrekken en beeldbewerking helpt goed om het besef van een veranderend landschap in te laten dalen. "Ze kunnen wel zeggen dat ik veel te prematuur ben met die plaatjes maken, maar als er een besluit is genomen heeft bezwaar maken geen zin meer."