Van buiten vergaderen tot dagelijks puzzelen: zo overleef je de langere lockdownperiode

© Pixabay
UTRECHT - We zijn inmiddels gepokt en gemazeld in het thuiswerken. De laptop belandt iedere ochtend op een stapel boeken zodat je goed rechtop zit, je hebt een logge bureaustoel van je werkgever geleend en je vergeet zelfs niet om af en toe ook nog wat beweging te pakken tussendoor.
Ook veel redacteuren, verslaggevers en televisiemakers van RTV Utrecht werken al geruime tijd veelal vanuit huis. En onder het mom 'gedeelde smart is halve smart', delen zij graag hoe ze deze lockdownperiode doorkomen.

Nina, planner

Het inplannen van alle thuiswerkroosters is soms een hele puzzel, hoor je collega's vaak verzuchten. Redacteur Nina nam dat heel letterlijk, en is aan het puzzelen geslagen. "Hij ligt op tafel en tussen het werken door leg ik dan een paar stukjes. Dat helpt me ontspannen en ik kom even van mijn stoel af."
Nina legt tussen het werk door steeds een puzzelstukje.
Nina legt tussen het werk door steeds een puzzelstukje. © RTV Utrecht

Isabella, stagiair

Er is natuurlijk niets fijner dan na een lange, intensieve werkdag de deur achter je dicht te trekken (nou ja vooruit, een borrel in de kroeg met collega's dan, maar dat zit er voorlopig echt nog even niet in).
Stagiair Isabella probeert dan ook zo veel mogelijk af te wisselen van ruimtes. "Als je die mogelijkheid hebt, is dat heel fijn. Als ik bijvoorbeeld de hele dag op een kamer werk, dan kan ik dat na werktijd afsluiten. Zo kun je werk en thuis nog enigszins gescheiden houden."

Boukje, programmamaker

Die dagelijkse files, die mist niemand. Maar als je, zoals programmamaker Boukje gewend bent om lekker naar je werk te fietsen, dan is zo'n dagelijks beweegmoment toch best een gemis in je ritme. "Toen ik twee weken thuis moest werken, ging ik toch elke ochtend op de gewone tijd de deur uit. Blokje door het dorp fietsen om daarna fris aan het werk te beginnen."

Sietske, communicatieadviseur

"Als je iets wil eten pak je maar een stuk fruit en die broek die je zoekt ligt waarschijnlijk bij de was." Communicatieadviseur Sietske had even genoeg van de vragen van haar kinderen en schreef daarom duidelijke taal op het krijtbord. "De werking was helaas van korte duur, maar we hebben wel gelachen! En dat is minstens net zo belangrijk."
Even geen vragen voor moeder Sietske dankzij dit handige krijtbord.
Even geen vragen voor moeder Sietske dankzij dit handige krijtbord. © RTV Utrecht

Bernadette, socialmediaredacteur

Op een nieuwsredactie kan het weleens rumoerig zijn, en socialmediaredacteur Bernadette mist tijdens het thuiswerken de reuring om zich heen. Daarom heeft ze altijd een podcast op de achtergrond aanstaan. "Geen hele spannende, maar gewoon zodat ik wat achtergrondgeluid heb, net als op de redactie. Anders is het zo stil."

Margreet, presentator en verslaggever

"Tegen niemand zeggen hoor, maar vorige week schreeuwde ik nog: 'Jullie kunnen er ook niks aan doen maar ik word gék!'. Mijn vriend en ik werken beiden thuis en hebben drie kinderen thuis. Een in de brugklas, een op speciaal onderwijs en een in groep 4."
Wat dan het beste werkt? "Blokjesdag. Eerst een blokje werken (een uur voor werktijd), dan twee uur thuisonderwijs (dan zijn de jongsten al nagenoeg klaar), dan een groot blok werk (partner en ik wisselen dan, dus de ander is dan bij de kinderen) en dan een blok naar buiten."
En vooral dat laatste is het belangrijkst, merkt Margreet. "Ik doe mijn vergaderingen buiten en zojuist heb ik bijvoorbeeld ook weer een lang voorgesprek buiten gevoerd. Hup, jas aan, oortjes in, wandelen maar. Met gemak haal ik tegenwoordig 15.000 stappen per dag."
Bij Margreet wordt er volop thuisgewerkt.
Bij Margreet wordt er volop thuisgewerkt. © RTV Utrecht

Evie, redacteur

"Ik neem uitgebreid de tijd om te lunchen. Ik en mijn vriend leken soms wel een wedstrijdje te maken wie de lekkerste combinatie van broodbeleg bedacht. We deden de computers even weg, smeerden lekker onze boterhammen aan de lange tafel en kletsten even over iets anders dan werk. Absolute winnaar is voor mij trouwens een broodje met pindakaas, komkommer, sambal en gebakken uitjes."
Tijdens de lunch even niet achter de laptop. Die kun je in de tussentijd even uitlenen aan een andere thuiswerker.
Tijdens de lunch even niet achter de laptop. Die kun je in de tussentijd even uitlenen aan een andere thuiswerker. © RTV Utrecht