UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Ook basisscholen langer dicht, maar mogelijk niet drie weken: 'Voor ons is het alles of niets'

UTRECHT - De lockdown wordt met drie weken verlengd, maar hoe lang de basisscholen na 18 januari dicht moeten blijven, is nog niet duidelijk. Het kabinet wacht nader onderzoek over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen af, zeggen Haagse bronnen na het beraad van ministers op het Catshuis.

Het sluiten van basisscholen is een maatregel die het kabinet zwaar valt vanwege de grote maatschappelijke gevolgen. Eerder keek het ministerie op aandringen van de Kamer, of het primair onderwijs toch niet voor 18 januari open kond. Vanwege de hoge besmettingscijfers besloot het kabinet dit eind december toch niet te doen. Nu de lockdown wordt verlengd, moeten scholen zelfs langer dicht blijven.

Voor middelbare scholen geldt in ieder geval dat ze tot het einde van de lockdown dicht blijven, maar basisscholen kunnen mogelijk wel eerder open. Het kabinet hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over de situatie op scholen. Op basis daarvan zal een besluit worden genomen.


Alles of niets


Het standpunt van de PO-Raad in Utrecht, de sectororganisatie voor het Primair Onderwijs, is duidelijk. "We hebben bij het ministerie aangegeven dat het wat ons betreft alles of niets is. Als het verantwoord is, gaan de scholen graag weer volledig open zoals voor de kerstvakantie. Mocht dit niet mogelijk zijn, geven leden van de PO-Raad aan liever afstandsonderwijs in combinatie met noodopvang te blijven verzorgen, dan te kiezen voor een gefaseerde openstelling."

Een tussenvorm of gefaseerde openstelling met halve klassen of halve dagen lesgeven, is wat de PO-Raad betreft geen optie vanwege "werkdruk, personeelstekort en onrust die dat met zich meebrengt voor het onderwijs, leerlingen, ouders en kinderopvangpartners".


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -