Plannen voor uniek bodemonderzoek bij komst zonneweide Wijk bij Duurstede: 'Er groeit van alles'

© Pixabay
WIJK BIJ DUURSTEDE - Als de plannen voor zonneweide Wijkerbroek doorgaan, wordt het gebied aan de rand van Wijk bij Duurstede de locatie van een speciaal bodemonderzoek. De universiteit in Wageningen (WUR) wil weten wat het effect is van zonneweides op de natuur- en biodiversiteit.
Het unieke aan het onderzoek is dat vanaf de start de grond onder de panelen wordt geanalyseerd met een nulmeting. Mocht de vergunning door de gemeente dit najaar worden afgegeven, dan kunnen de onderzoekers bestuderen of de komst van panelen de grond verslechtert of misschien juist verbetert.

Kassencomplex of ruimte

Volgens de ontwikkelaar van zonneweide Wijkerbroek, LC Energy, blijkt uit Duits onderzoek dat met ruimte tussen de panelen de biodiversiteit er op vooruit kan gaan. Friso van der Zee is één van de onderzoekers uit Wageningen die wil kijken of dit klopt. Komend jaar wil hij bestuderen hoe de bodem er in Wijk bij Duurstede bij ligt. Hij heeft al vaker onderzoek gedaan naar de bodem onder zonneweides.
"Je kunt beter meer rijen met wat minder panelen hebben", stelt Van der Zee van de WUR, al gaat dat wel ten koste van de opbrengst. "Als je zegt: 'ik wil maximaal energie eruit halen', dan bouw je een soort kassencomplex. Maar als je dat niet doet, blijft er ook ruimte voor biodiversiteit over."

Zware bemesting

Volgens Van der Zee is grond onder een zonneweide niet meteen reddeloos verloren, zoals tegenstanders vaak beweren. "Er groeit altijd wat tussen die panelen, meestal is dat grasland", zo zegt de onderzoeker. "Maar je wil natuurlijk niet dat er schaduw komt op die panelen en dus moet je het goed beheren."
Je kunt beter meer rijen met wat minder panelen hebben.
Friso van der Zee, onderzoeker bij de universiteit in Wageningen
Omdat zonneweides in Nederland voornamelijk op landbouwgrond worden gezet is volgens hem zware bemesting de grootste oorzaak van de slechte biodiversiteit. "Bij hoge bemesting concurreert het gras veel bloemetjes weg. Je kunt pas meer bloemetjes krijgen als je bijvoorbeeld het maaisel opruimt."

Beheren

Actief beheer van de zonneweide is volgens de onderzoeker het allerbelangrijkst, maar daar zul je als beheerder of als gemeente ook wat geld in moeten stoppen. "Je moet daarin een balans vinden met de maximale hoeveelheid stroom die een veld moet opleveren."
Naast zonneweide Wijkerbroek, die is gebouwd op kleigrond, gaat hij ook op vijf andere locaties in Nederland kijken wat de effecten van zonneweides op grasland kunnen zijn. De resultaten voor gebieden met bijvoorbeeld zand- en veegrond kunnen afwijken.